Lääkärit ilman rajoja: Al-Holin leirillä kuoli viime vuonna 79 lasta – alaikäisiä jäänyt kuorma-autojen alle ja pudonnut likaveteen

Syyriassa al-Holin leirillä on kuollut viime vuonna 79 lasta, kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestö tuoreessa raportissaan.

Leirillä viime vuoden aikana kuolleista 35 prosenttia oli järjestön mukaan alle 16-vuotiaita lapsia.

Lapsia on esimerkiksi jäänyt vettä kuljettavien autojen alle, pudonnut likaveteen tai kuollut väkivallan seurauksena, järjestön tiedotteessa kerrotaan.

Järjestön raportissa kerrotaan esimerkkejä tapauksista, joissa lapsia on kuollut sen jälkeen, kun leirin viranomaisilla on kestänyt tunteja tai päiviä myöntää lupa siirtoon leirin ulkopuoliseen sairaalaan. Moni lapsi olisi järjestön mukaan voitu pelastaa riittävällä sairaanhoidolla.

Suomi haki aikuisia al-Holista, Ruotsi ei – kirjeenvaihtaja kertoo, miksi maat eroavat toisistaan 5:55
Katso myös MTV:n juttu paikan päältä kahden vuoden takaa: Suomi haki aikuisia al-Holista, Ruotsi ei – kirjeenvaihtaja kertoo, miksi maat eroavat toisistaan

Sairaalaan menoa "karmea koettelemus"

Lääkärit ilman rajoja -järjestön Syyrian työn päällikkö Martine Flokstra kuvailee sairaalaan menoa "karmeaksi koettelemukseksi" Al-Holissa eläville lapsille ja heidän huoltajilleen.

– Aseistettu vartija saattaa sairaanhoitoa tarvitsevat lapset sairaalaan noin tunnin ajomatkan päähän leiristä. Useimmiten lapset joutuvat menemään sairaalaan yksin, koska huoltajille annetaan vain harvoin lupa mennä lastensa mukana, Flokstra kertoo tiedotteessa.

Raportin mukaan käytäntö, jonka mukaan pienetkään lapset eivät usein saa huoltajaa mukaansa, on johtanut siihen, etteivät huoltajat aina päästä lasta sairaalaan.

Järjestön mukaan leirillä on myös väkisin otettu nuoria poikia pois äideiltään noin 11 vuoden ikäisinä. Poikien olinpaikoista tiedetään järjestön mukaan vähän tai ei ollenkaan.

Al-Holin leirillä pidetään järjestön mukaan suljettuna yli 50 000 ihmistä, joista 64 prosenttia on lapsia. Leirin asukkaista puolet on alle 12-vuotiaita.

Lue myös:

    Uusimmat