Pelasta puutarha – näillä nikseillä hankkiudut eroon etanoista

Tuntuuko, että taistelet tuulimyllyjä vastaan hankkiutuessasi eroon puutarhasi etanoista ja kotiloista? Ota järeät aseet ja kaikki keinot käyttöön – tarkasta huipputuhoajan lista!

– Olen huomannut, että etanoita ja kotiloita on tänä vuonna (2013) todella paljon. Ovat löytäneet tiensä pensasaidoista ja varjopaikkoja pitkin kukkapenkkiin, vaikka olen pitänyt ruohon matalana. Poistaminen tuntuu turhauttavalta. Sateen jälkeen, kun käy pensasaidan vierustasta 50 kotiloa keräämässä ja kuskaamassa pois, niin takaisin mennessä löytyy jo saman verran lisää, tuskastelee Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkija, biologi Juha Jantunen.

Myrkkyihin tai ansoihin Jantunen ei ole koskenut, mutta nekin ovat oivallisia, jos kotiloiden ja etanoiden vallankumousta omalla pihallaan yrittää pitää aisoissa. Etanataistossa voi turvautua Marttojen ohjeisiin – näin limaisten tuholaisten määrää voi rajoittaa!

  • Kerää käsin, vie muualle.
  • Pyydystä käyttämällä esimerkiksi banaaninkuoria ja perunanpalasia tai laita vehnäleseitä alaspäin käännetyn lautasen alle. Myös olutjippo kannattaa pitää mielessä: Valtaavatko etanat puutarhasi? Kokeile tätä olutniksiä!
  • Hävitä kerätyt etanat upottamalla ne kiehuvaan veteen tai voimakkaaseen etikkaliuokseen tai polta ne. Kuolleet etanat houkuttelevat paikalle lajitovereita, joten ne pitäisi kaivaa syvälle maahan.
  • Karkota etanat sirottelemalla limavanojen koristamille kulkureiteille hiekkaa, sahajauhoja, kalkkia tai tuhkaa.
  • Kata maa siankärsämöillä tai pietaryrteillä, joiden tuoksusta kotilot ja etanat eivät pidä.
  • Käytä torjunta-ainetta tai sukkulamatovalmistetta, joka tappaa etanat.


Lue myös:


Osittainen lähde: Marttaliitto

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja