Mainos

Pekka Ravi johtamaan kokoomusryhmää

Äänikuningatar Marja Tiura palkittiin varapuheenjohtajuudella. Myös Ben Zyskowicz teki paluun ryhmän johtoon.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on valinnut uudeksi puheenjohtajakseen Pekka Ravin, 57. Valinta oli yksimielinen.

Ravi on toisen kauden kansanedustaja Joensuusta ja ammatiltaan rehtori. Hän tippui eduskunnasta vuoden 2003 vaaleissa, mutta teki maalisvaaleissa paluun.

Ryhmäpuheenjohtajan paikka avautui Raville, kun tehtävään soviteltu Jari Koskinen kieltäytyi jäätyään ilman ministerinpaikkaa. Ravi seuraa tehtävässä Jyri Häkämiestä, joka nimitettiin torstaina uuden hallituksen puolustusministeriksi.

Pohjois-Karjala vahvoilla

Vähäväkinen kuuden kansanedustajan Pohjois-Karjala saa uuden hallituksen myötä poikkeuksellisen vahvan edustuksen, kun se sai hallitukseen liikenne- ja työministerien salkut ja toisen päähallituspuolueen ryhmäpuheenjohtajan paikan.

Toisin on Pirkanmaalla, joka jäi jälleen vaille ministeriä. Vaalien äänikuningatar, tamperelainen Marja Tiura, 37, sai keräämästään lähes 18 000 äänestään kuitenkin palkinnoksi eduskuntaryhmänsä ensimmäisen varapuheenjohtajan paikan. Valinta oli yksimielinen. Tiura katsoi, että hänen valintansa ainakin osittain kompensoi pirkanmaalaisten tilannetta.

Ryhmän johtoon tekee paluun myös sen pitkäaikainen puheenjohtaja Ben Zyskowicz, 52, joka vuosi sitten jättäytyi puhtaaksi riviedustajaksi. Hänenkään paikastaan ei tarvinnut äänestää.

Sen sijaan kolmannesta paikasta äänestettiin turkulaisen Petteri Orpon ja Hanna-Leena Hemmingin kesken. Orpo voitti äänin 27-20 yhden edustajan äänestäessä tyhjää.

Orpo, 36, on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja entinen puoluevirkailija Turusta.

Kokoomusryhmä asetti myös yksimielisesti puhemiesehdokkaakseen Sauli Niinistön.

Yhteisen keskustelun kautta

Ravi sanoi ryhmäkokouksen jälkeen aikovansa käyttää ryhmäpuheenjohtajalle kuuluvaa valtaa "riittävästi ja tarpeen mukaan".

Kokoomus luopui oppositiokaudellaan ryhmäkurista. Ravin mukaan periaate on se, että eduskuntaryhmä tukee hallituksen esityksiä, mutta sen yksityiskohtaisempiin menettelytapaohjeisiin ei ole tarkoitus mennä.

Zyskowicz lisäsi vierestä, että kokoomus päätyy, kuten vihreätkin, yhteisiin näkemyksiin yhteisen keskustelun kautta.

Uudella kokoomusryhmyrillä on piakkoin käytävänään kova vääntö ryhmähuoneista. Paikkalukuaan tuntuvasti lisännyt kokoomus haluaisi käyttöönsä SDP:n tilavamman ryhmähuoneen.

SDP:n ryhmä ei millään haluaisi luopua huoneesta, joka on ollut sen käytössä talon valmistumisesta alkaen. Asiaa puitaneen eduskunnan kansliatoimikunnassa ensi viikon torstaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.