Pekka Pouta: Talvi kiristää otettaan pohjoisessa – etelän märkä ja lämmin löyhähdys jatkuu viikkoja, kunnes saadaan ensimmäinen "talven yritys"

Voi rähmä! Lähiviikkojen säästä tulossa keskimääräistä sateisempaa – katso kuukausiennuste 3:10
Tällainen on tulevan kuukauden sää, Pekka Pouta ennustaa.

Tuoreen kuukausiennusteen perusteella pohjoisessa talvi näyttää jatkuvan, mutta eteläinen Suomi jää lämpimän vyöhykkeen alle pitkäksi aikaa.

Sää on seuraavat kaksi viikkoa keskimääräistä sateisempi, sanoo Pekka Pouta MTV Uutiset Liven säälähetyksessä. 

Ero pohjoisen ja etelän välillä tulee kasvamaan. 

– Lapissa lumen määrä kasvaa ja talvi kiristää otettaan, mutta etelässä samaan aikaan voi etsiä väriläiskiä maasta. Suurin osa ruskalehdistä on jo tippunut, mutta ehkä sieltä jotain väriä löytyy.

Kuukausiennusteen mukaan matalapaineiden reitti kulkee seuraavien viikkojen aikana Suomen yltä ja ne nostavat etelään lämmintä ilmaa ja samalla kylmentävät pohjoista. 

Vähitellen lämpö painuu kohti Eurooppaa ja välistä eteläinen Suomikin voi saada tuulahduksen kylmää ilmaa. Pohjoinen pysyy keskimääräistä kylmempänä.

– Siinä voi alkaa tarvita talvirenkaita, jos kylmän purkaus tulee pohjoisesta etelän suuntaan. 

Marraskuun puolivälissä ennustetaan tapahtuvan käänne, joka voi tuoda eteläänkin talviset olosuhteet.

– Tapahtuu jonkinnäköinen suursäätilan muutos.

– Pohjois-Atlantille olisi tulossa korkeapaineen alue, joka on laaja, se ainakin estää hyvin todennäköisesti lämpöisimmän säätyypin, jossa voimakas lounasvirtaus toisi mukanaan sateita ja lämpöä Suomeen. Voi olla, että siinä vaiheessa tulee ensimmäistä talven yritystä eteläänkin.

Katso viiden vuorokauden ennuste yli 100 paikkakunnalle!

Jos ennuste ei näy, voit katsoa sen tästä!

Lue myös:

    Uusimmat