Kuukausiennuste kertoo, onko jouluna lunta: Meterologi löysi syyllisen alkutalven säätilaan – "tilanne on todella poikkeuksellisen näköinen"

4:23
Lunta vai ei? Näin kuukausiennuste antaa vihiä joulun lumitilanteesta.

Miltä joulukuun sääennuste näyttää ja onko jouluna lunta? Tuore kuukausiennuste antaa ensivihjeitä tulevien viikkojen ilmoista.

MTV:n meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo MTV Uutiset Livessä, että joulukuussa Suomen sää näyttää keskiarvoa lämpimämmältä. Sääkartta hohkaa punaista väriä tulevina viikkoina Suomen lisäksi muuallakin pohjoisella pallonpuoliskolla, kuten Siperiassa ja Pohjois-Kanadassa.

– Se kertoo pohjoisen pallonpuoliskon tilasta tällä hetkellä. Kylmää pakkasjaksoa ei ole päässyt syntymään, tilanne on todella poikkeuksellisen näköinen.

– Ei tässä voimakasta talven tuloa ole tiedossa. Ei ainakaan sitä, että palattaisiin vuodenajalle tavanomaiseen säähän, mikä tietäisi joulukuussa etelässäkin lunta ja pakkasta.

Talven säätilaa voidaan arvioida lisäksi toisella ennusteella. 

Syyllinen selvillä

Pohjoisen napapiirin ympärillä, yläilmakehässä liikkuva polaaripyörre vaikuttaa siihen, millaista ilmaa meille virtaa. Rintaniemi pohtii, että polaaripyörre voi olla syyllinen alkutalven ennakoituun lauhaan säähän. 

– Polaaripyörre kiertää napa-aluetta ja ikään kuin käärii kylmän ilman sisäänsä. Viime viikkoina se on ollut voimakas ja pitänyt kylmät ilmat napa-alueella. Uudessa ennusteessa on pieni toivon kipinä niitä varten, jotka ajattelevat, että tulisiko valkoinen joulu. 

Joulukuun toisella viikolla pyörre osoittaa pieniä hajoamisen merkkejä, jolloin kylmää ilmaa voisi virrata eteläisenkin Suomen ylle.  

– Polaaripyörre kierrättää tyypillisesti meille sateita, mielenkiintoista on, että usein sen tuomat sateet ovat Lapissa lunta ja etelässä vettä. 

Haluatko kuulla viikonlopun sään? Katso meteorologin ennuste videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja