Pekka Pouta pitkän ajan sääennusteesta – Suomi jäämässä viikoiksi hyytävän arktisen ilmamassan alle: ”Nyt alkaa pakkastalvi!”

Kuluvan viikon sää on sangen vaihtelevaa, mutta ensi viikolla tapahtuu selvä käänne kylmään, kun Suomi ja koko Skandinavia jää viikkojen ajaksi hyytävän arktisen ilmamassan alle.

Tämä ilta ja huominen päivä jatkuu Suomessa lumisateiden merkeissä. Nyt illan aikana sateet väistyvät etelään ja ne muuttuvat kauttaaltaan lumeksi. Sateet liikkuvat erittäin hitaasti ja viimeisiä lumisateita tulee vielä huomenna illalla Kaakkois-Suomessa. Loppuviikolla on vielä luvassa uusi lumimyräkkä.

Hyytävä pakkaskausi alkaa ensi viikon alussa

Meteorologi Pekka Pouta toteaa, että kuluva viikko ei ole normaalia kylmempi, mutta ensi viikolla tilanne muuttuu totaalisesti. Ensi viikon alusta lähtien on luvassa tauotonta pakkasta pitkälle helmikuuhun.

– Kuukausiennuste on ihan järkyttävän näköinen. Ensi viikosta alkaen olemme keskellä kylmää. Skandinaviassa on selvästi keskimääräistä kylmempää, Pouta toteaa.

Pouta kertoo, että kuukausiennusteissa näkyy harvoin sellaista tilannetta kuin nyt:

– Se, että kuukausiennuste näyttää näin yhtenäisen kylmän jakson aivan viimeiseen viikkoon asti on harvinaista. Tilanne on suorastaan arktisen näköinen Skandinaviassa, Pouta toteaa.

Kuun vaihteessa Suomeen virtaa kylmää ilmaa suoraan Pohjois-Venäjältä.

– Se on oikeastaan kylmin mahdollinen suunta, mistä ilmaa voi virrata.

Käytännössä paukkupakkaset valtaavat pitkäksi aikaa koko Suomen.

– Jos on heikkotuulista ja selkeää, niin Lapissa pakkasta on 30 astetta ja etelässäkin todennäköisesti 20 astetta, Pouta kiteyttää.

Katso loppuviikon sää 102 paikkakunnalle:

Lue myös:

    Uusimmat