Pekka Pouta: Ensi viikko on niin lauha kuin tähän aikaan voi olla, sitten tilanne muuttuu täysin päinvastaiseksi – "talvirenkaat alle ainakin Keski-Suomessa"

Tulevan viikon ajan Suomessa saatetaan mitata jopa hämmentävän korkeita lämpötiloja, mutta marraskuun alussa luvassa on täyskäännös. Tästä käännöksestä kertoo lisää Pekka Pouta kuukausiennusteessaan.

– Lokakuun loppu on hyvin lämpöinen, niin lauha kuin tähän aikaan voi olla, sillä jykevä matalapaine Pohjois-Atlantilla puskee meille lämmintä ilmaa. Sateet ovat Lappia myöten vettä. Mutta miltä näyttää marraskuumme? Tilanne muuttuu milteinpä päinvastaiseksi, Pouta maalailee.

Jopa 13 asteen lämpötilat vaihtuvat hyytävään kyytiin, kun Pohjois-Atlantille jämähtää korkeapaine heti marrskuun alusta. Se hyydyttää etelästä puhaltavat ilmavirtaukset, ja kylmää ilmaa virtaa Suomeen yli Norjan vuoristojen.

Korkeapaine tietää myös kuivaa kyytiä. Poudan mukaan pahimmat sateet jämähtävät Norjan vuoristoihin. Lämpötilavaihtelu on kuitenkin suurta etenkin päivisin.

– Kuten ajankohtaan kuuluu, päivällä on välillä plussaa ja välillä voi tulla eteläänkin lunta. Pakkasöitä saattaa olla Etelä-Suomea myöten, Pouta muistuttaa.

Ja tämä tietää luonnollisesti liukkautta.

– Talvirenkaat alle ainakin Keski-Suomessa, ja etelässäkin, jos on pakko kelissä kun kelissä lähteä liikenteeseen.

Marraskuun alun jälkeen ennuste on vielä epätarkka, mutta kuivempi ja koleampi sää näyttäisi jatkuvan.

Katso koko kuukausiennuste oheiselta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja