Pekka Pouta lupailee kylmää loppuviikkoa: "Kellä lunta on, sille lisää lunta annetaan"

Lauhaa ja sateista – mutta vain muutamaksi päiväksi. Viikonloppuna pakkanen kiristyy koko maassa, kertoo MTV:n meteorologi Pekka Pouta.

Parin seuraavan päivän sateet tulevat lumena idässä ja pohjoisessa, jonne voi kertyä yli kymmenen senttiä uutta lunta. 

– Pohjoisessa ja idässä sateet tulevat lumena ja sitä tuleekin ihan kohtuullisen paljon. Lisäksi matalapaine jää pyörimään alueen päälle ja se työntää lumikuuroja koko keskiviikon ja torstain ajan.

– Lauhtuminen voi aiheuttaa ongelmia. Kun päälle tulee uutta lunta, voi ajokeli olla huomenna etenkin idässä ongelmallinen. Pohjoisessakin lumi pölisee, Pouta varoittelee.

Sadealue on jo nyt länsirannikolla, ja se on muuttunut osittain vedeksi. Etelässä sateet jäävät vähäisiksi ja suurin osa menee etelän yli yön aikana. 

– Länteen ja etelään tämä sade tulee kuitenkin ainakin osittain vetenä, joten Pori-Kokkola-linjan lounaispuoli pysyy edelleen lumettomana. Ei niistä sateista juuri mitään maahan kerry.

Länsirannikon lämpötilat käyvät parin päivän ajan kolmessa, jopa viidessä lämpöasteessa. Suurin osa Etelä- ja Länsi-Suomea on lähellä nollaa, myös idässä lämpötilat käväisevät huomenna nollan tuntumassa.

Ainoastaan Pohjois-Suomessa on selvästi kylmempää. 

– Heille, joilla lunta on, heille lisää annetaan, Pouta tiivistää loppuviikon lumitilanteen.

Foreca sääkartta 29.11.
Foreca sääkartta näyttää lumitilanteen 29. marraskuuta 2016. Lähde: Foreca.fi

Sunnuntain vastainen yö kylmä

Torstaista eteenpäin koko maa on jälleen pakkasella. Kaikki sateet, jotka loppuviikolla satavat, tulevat lumena.

– Mutta ne ovat kuuroja. Siitä ei kyllä kerry mitään yhtenäistä lumipeitettä lännen ja etelän lumettomille alueille. Lumipeite näillä alueilla pysyy siis jatkossakin täplikkäänä.

Viikonloppuna päivälämpötilat laskevat etelässä viiteen pakkasasteeseen, pohjoisessa voi olla jopa -20 lähellä. 

– Mutta se, kuinka kireäksi pakkaset äityvät, riippuu pitkälti pilvisyydestä ja tuulesta. Todennäköisesti kaikista kylmimmät lämpötilat tällä viikolla mitataan sunnuntain vastaisena yönä. 

Lue myös:

    Uusimmat