Pekka Haavisto teki viime kesänä interrail-reissun 30 vuoden tauon jälkeen: "Nukuin laivan lattialla makuupussissa, siellä penkkirivien välissä"

0:16

Vihreiden puheenjohtaja, paljasjalkainen stadilainen Pekka Haavisto on asunut kahdeksan vuotta ulkomailla erilaisten kansainvälisten tehtävien takia.

Veri tuntuu vetävän maailmalle edelleen. Tiesitkö, että Haavisto teki ensimmäisen interrail-reissunsa 16-vuotiaana. Viime kesänä hän päätti palata raiteille, yli 30 vuoden tauon jälkeen.

– Tässä pari vuotta sitten ajattelin, että hetkinen, että siitähän on ikäraja poistunut. Yleensä lomalla en matkusta, koska teen sitä työkseni. Ajattelin kuitenkin, että mitä olisi kuukauden Euroopan-reissu aikana, jona Eurooppa on murroksessa, Haavisto pohtii hymyillen Vapaalla Ripsan kanssa -ohjelmassa.

Haavisto otti rahtilaivan Hangosta ja lähti junalla Gdanskin kautta kohti Balkania. Hän kävi muun muassa Kataloniassa ja Korsikalla.

– Matka oli hirvittävän kiinnostava.

Tuskinpa Haavisto kuitenkaan nukkui junan lattialla tällä reissulla.

– No, nukuin laivan lattialla makuupussissa, siellä penkkirivien välissä ja siinä tuli aika interrail-fiilis, hän nauraa.

"Ei voi olla yhtä aikaa ahdistunut kaikesta" 

Haavisto on tehnyt työmatkoja erilaisissa rauhansovittelijan tehtävissä pääsääntöisesti lentokoneella. Lentokone ei ole ympäristöystävällinen tapa matkustaa, mutta Haavisto sanoo joutuvansa priorisoimaan asioita.

– Sitä täytyy miettiä, miten asioita painottaa. Rauhantyössä Darfurissa olen lentänyt venäläisillä helikoptereilla tapaamaan sissejä. Sitten toinen vaihtoehto on, että ei mene tapaamaan, että ei tee rauhantyötä. Ei voi yhtä aikaa olla ahdistunut kaikesta. Täytyy arvottaa, että mitä tekee. Sitten täytyy pyrkiä kompensoimaan lentomatkoja näiden kompensaatiorahastojen ja muiden kautta.

Ohjelmassa Haavisto paljastaa, mikä on seuraava uusi asia, jonka hän haluaa kokea. Sekin liittyy matkustamiseen.

Toimittaja Ripsa Koskinen-Papunen haastattelee jokaisen puolueen puheenjohtajaa vuorotellen Vapaalla Ripsan kanssa -ohjelmassa.

Ripsa hyppäsi paljasjalkaisen stadilaisen, Vihreiden Pekka Haaviston kanssa sporaan, matkusti Munkkiniemen suuntaan Akseli Gallen-Gallelan museoon Tarvaspäälle ja keskusteli taiteesta, rauhansovittelusta, arvoista ja elämästä yleensä.

Vapaalla Ripsan kanssa lauantaina MTV3-kanavalla kello 19.10. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja