Mainos

Paula Lehtomäki: Kansamme edustajat

Sunnuntain vaaleissa valitut kansanedustajat aloittivat työnsä eilen. Tahti on ripeä, mutta kuvastaa hyvin suomalaisen järjestelmän parhaita piirteitä.

Kun tulos on selvä – ja se on selvä melko nopeasti – kääritään hihat ja käydään töihin. Mitä siinä odottelemaan!

Uuden eduskunnan jäsenet ovat hyvin erilaisia yksilöitä, ja he tulevat myös muovaamaan omasta edustajantoimestaan itsensä näköisen. Kansanedustajan tointa voi hoitaa monella tavalla, ja sitä voi hoitaa monella tavalla hyvin. Oman paikan ja tavan löytyminen on tärkeää vaikuttamismahdollisuuksien kannalta, ja myös oman motivaation maksimoimiseksi.

Eduskuntatyön leimallinen piirre on siihen liittyvä julkisuus. On sekä valtavan sähköistävää että välillä raskasta, että oma työpaikka on päivittäisen uutisoinnin kohde. Politiikan vetovoima on tuntemus tapahtumien polttopisteessä olemisesta. Sen kääntöpuoli on julkinen kuva, joka ajoittain näyttäytyy ulkopuolelle hyvin toisenlaisena kuin se tapahtumien sisältä päin katsottuna on.

Poliitikon työn ja elämän ikuinen oppimisprosessi on pitää oma ulkokuori riittävän kovana, että se kestää joskus kovanakin sinkoilevat iskut – mutta riittävän pehmeänä, että kansalaisten huolet, toiveet ja odotukset läpäisevät sen ja viesti kulkee molempiin suuntiin. Oikean tasapainon löytyminen on välttämätön edellytys sille, että voi politiikassa olla pitkäjänteisesti mukana.

Eduskunta on upea näköalapaikka, sillä sen työn kuvaan kuuluvat kaikki elävän elämän asiat. Mikään inhimillinen ei ole kansanedustajalle vierasta. Asioiden laaja kirjo on edustajantyön rikkaus ja vaikeus: tylsää työssä tuskin tulee, mutta kaikkea ei millään voi hallita. Siksikin oman tontin löytäminen on tärkeää.

Tunnen syvää kunnioitusta suomalaista demokratiaa kohtaan. Maassa on pidetty vapaat ja rehelliset vaalit. Jokainen on saanut äänestää ketä haluaa – tai jättää äänestämättä. Vaalituloksen oikeellisuutta ei ole syytä epäillä. Nämä asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä läheskään kaikissa maissa.

Kansanedustajia arvioidaan julkisesti monelta eri kantilta. On syytä muistaa, että yksikään heistä ei ensi viikolla astu eduskunnan istuntosaliin ilman äänestäjien antamaa valtakirjaa. Valtakirjaa, jonka hankkimiseksi on tehty kova työ ja lunastettu tuhansien ihmisten luottamus. Onnea, menestystä ja voimia kansamme edustajille!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.