Pätevistä lastentarhanopettajista on huutava pula – syynä esimerkiksi palkkausongelmat: "Palkalla on miltei mahdotonta tulla toimeen"

13:10

Pääkaupunkiseudulla on MTV Uutisten tekemän selvityksen mukaan töissä lähes 800 epäpätevää varhaiskasvatuksen opettajaa. Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja on asiasta huolissaan.

Pätevät lastentarhanopettajat ovat nykyisin kiven alla. Lastentarhanopettajienliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen selittää tilannetta vuosituhannen alun ongelmilla.

– Kukaan ei tämän vuosituhannen alussa seurannutta varhaiskasvatuksen koulutustilannetta. Koulutusmäärät laskivat pieniksi ja nyt se näkyy kentällä. Ei ole tarpeeksi koulutettua ja pätevää henkilökuntaa, hän toteaa Huomenta Suomen keskustelussa.

Selittäviä tekijöitä löytyy myös muualta. Pakasen mukaan esimerkiksi voimakas eläköityminen poistaa koulutettua henkilökuntaa päiväkodeista.

– Lisäksi pääkaupunkiseudulla elinkustannukset ovat nousseet, mutta lastentarhanopettajien palkka ei ole noussut perässä. Varhaiskasvatuksen opettajan palkalla on miltei mahdotonta tulla toimeen, hän selittää.

Korkeakoulututkinto silti tärkeä

Pätevyyspulasta huolimatta Pakanen puolustaa varhaiskasvatuksen opettajan kolmen vuoden korkeakoulututkintoa.

– Varhaiskasvatuksen on todettu olevan vaikuttavin koulutusjärjestelmän osa ja siksi siellä täytyy olla todella korkeasti koulutettuja opettajiakin, sillä vain laadukas varhaiskasvatus on vaikuttavaa.

Koulutuspaikkoja ratkaisevasti lisää

Päiväkodeissa on myös taisteltu henkilökunnan tehtäväkuvien ja vastuiden jakojen kanssa. Selkeää lakia tai ohjetta tehtäväkuvien jakamiseen ei Pakasen mukaan aiemmin ollut. 

Tilanne helpottaa kuitenkin hiljalleen, kun varhaiskasvatuksen koulutukseen on satsattu lisää rahaa.

–Viimeisen 15 vuoden aikana lastentarhanopettajien määrä on laskenut päiväkodeissa ihan ratkaisevasti, mutta nyt tilanteeseen on herätty. Koulutukseen tarvitaan vähintään 1500 aloituspaikkaa vuodessa, Pakanen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja