Pastellisävyjä ja erilaisia kuvioita – petaa kevät vuoteeseesi

Talvi on taittunut ja paksuimmat flanellilakanat on jo laskostettu kaappiin odottamaan seuraavia pakkasia. Niiden tilalle vuoteeseen pedataan kepeitä, heleitä kevätvärejä ja pehmeitä materiaaleja. Tänä keväänä lakanoita ei piiloteta päiväpeitteen alle, vaan ne ovat osa sisustusta.

Kevään tullen vuode pedataan heleällä ajatuksella. Lakanatrendeissä erottuu kolme pääteemaa, joista ehkä suosituin on kepeiden värien yhdistäminen valkoiseen.

– Valkoiseen pääväriin sointuvat kauniisti esimerkiksi utuinen vaaleansininen, vaaleanturkoosi ja muut pastellisävyt. Vaaleansininen oli jonkin aikaa syrjässä makuuhuoneen sisustuksessa, mutta nyt se tekee taas paluuta, kertoo aluepäällikkö Minna TimonenJYSK:stä.

Toinen selkeä trendi ovat erilaiset kuviot: kukat kukkivat, tähdet tuikkivat ja raidat ja ruudut riemastuttavat pielusten välissä köllöttelijää. Pari vuotta nousussa ollut maalaisromanttinen tyyli tuo lakanoihin etenkin ruusukuvioita.

– Jos vaaleat värit tai kuviot eivät tunnu omilta, tarjolla on myös selkeää, mustavalkoista grafiikkaa. Kauniita lakanoita ei enää nykyään peitetä päiväpeitteen alle, joten kannattaa valita omaan makuun ja sisustukseen sopivat lakanat.

Viileää ja sileää

Lakanavalinnassa painaa esteettisyyden lisäksi myös käytännöllisyys. Jos kesäksi on luvassa helteitä ja makuuhuoneessa on kovin lämmin, sileä puuvillasatiini tuntuu viileimmältä ihoa vasten. Hyvänä kakkosena tulee puuvillan ja mikrokuidun sekoitus ja kolmosena kreppi.

– Etenkin kreppiä ostetaan selkeästi eniten kesäksi: se on ilmavaa, ohutta ja nopeasti kuivuvaa materiaalia, joten kesäpäivinä ei tarvitse tuhlata aikaa lakanapyykkiin, Timonen lupaa.

– Myös helppohoitoista pellavaa tulee koko ajan lisää valikoimiin. Pellava saakin näyttää rouhealta ja ryppyiseltä, joten mankeliin ei tarvitse koskea koko kesänä.

Helppouden etsimisestä kertoo myös se, että muotoon ommeltuja aluslakanoita suositaan nykyään enemmän kuin suoria lakanoita. Kun lakana on valittu patjan koon mukaan, se pysyy hyvin paikoillaan, ja samalla pingottuvat suoriksi myös mahdolliset rypyt.

Väreistä ja kukista kevättunnelmaa

Makuuhuoneen päivittäminen kevääseen onnistuu paitsi lakanavalinnoilla, myös vaihtamalla esimerkiksi verhot ja koristetyynyt. Jos verhoilta ei vaadita suojaa auringonvaloa vastaan, ilmavat ja kevyet verhot näyttävät kauniilta. Auringolta taas saa suojaa esimerkiksi sälekaihtimien tai pimentävien verhojen avulla.

– Kesämakkariin sopii myös esimerkiksi mummolatunnelmainen, raikasraidallinen räsymatto, keväänvihreät koristetyynyt, mariannekarkkiraidat tai maljakollinen tulppaaneja. Levollisin tunnelma syntyy vedensävyisistä väreistä, Minna Timonen sanoo.

– Kodin sisustukseen liittyvät ostokset menevät aika selkeästi vuodenajan mukaan. Keväällä ostetaan pimennysverhoja ja raikkaita värejä kodin tekstiileihin, kun taas syksyllä etsitään hiukan peittävämpiä verhoja ja ruskan värisiä tekstiilejä.

Makuuhuoneen kevättrendit 2014:

  • Valkoiseen ja vaaleisiin väreihin yhdistetyt pastellisävyt. Väreistä etenkin vaaleansininen tekee nyt paluun.
  • Näyttävät kuviot: ruudut, raidat, kukat ja tähdet. Erityisen kovassa nousussa ovat nyt ruusukuviot.
  • Selkeän graafinen musta-valko-harmaa linja.
  • Viileät ja sileä materiaalit, helppohoitoisuus.
  • Sisustuksen päivittäminen vuodenajan värityksen mukaan.

Lisää sisustusideoita Pientä pintaremonttia -ohjelmassa:


(MTV LIFESTYLE – DESKI)

Lue myös:

    Uusimmat