Passi, henkilökortti vai jokin muu? Näillä matka-asiakirjoilla pärjää eri maissa

Ulkomaille matkustaessa suomalainen tarvitsee henkilöllisyytensä todistamiseksi pääsääntöisesti passin tai uudenmallisen, vuoden 1999 jälkeen myönnetyn henkilökortin. Ajokortti ei riitä takuuvarmasti matka-asiakirjaksi edes Pohjoismaissa.

Viro: passi tai henkilökortti

Viro kuuluu Schengenin sopimukseen, jonka mukaan jäsenvaltioiden välillä ei suoriteta rajatarkastuksia. Silti matkalla on oltava mukana joko passi tai henkilökortti siltä varalta, että henkilöllisyys pitää jossakin tilanteessa todistaa. Ajokortti ei käy Virossa matkustusasiakirjasta.

Ruotsi tai muut Pohjoismaat: passi tai henkilökortti tai ajokortti + virkatodistus

Myös Pohjoismaissa eli Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa tai Islannissa voidaan pyydettäessä vaatia osoittamaan kansalaisuus – tätä pyyntöä esitetään hyvin harvoin, mutta se on mahdollista.

Kansalaisuus ei ilmene ajokortista, vaan siinä näkyvistä kansallisuustunnuksista yksi tarkoittaa haltijan syntymävaltiota ja toinen ajokortin myöntäjävaltiota. Sen sijaan ruotsinkielinen virkatodistus yhdessä ajokortin kanssa käy matkustusasiakirjasta maa- ja meriliikenteessä.

Lentoliikenteessä yhtiöt voivat omien määräystensä perusteella edellyttää matkustajilta passia tai henkilökorttia. Kuitenkin esimerkiksi Finnair ilmoittaa hyväksyvänsä ajokortin Pohjoismaiden sisäisillä lennoilla.

Muut Euroopan Unionin maat: passi tai henkilökortti

Suomen kansalainen voi todistaa henkilöllisyytensä sekä passilla että henkilökortilla kaikissa muissa EU-maissa, joita ovat Alankomaat, Belgia, Iso-Britannia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Sveitsi, Liechtenstein ja San Marino: passi tai henkilökortti

Vaikka Sveitsi tai Liechtenstein eivät kuulu EU:hun, ne kuuluvat Schengenin alueeseen, joten matkustusasiakirjana käy passin lisäksi henkilökortti. Myös San Marinossa pärjää henkilökortilla.

Muut maat: passi, mahdollisesti lisäksi ESTA-lupa tai viisumi

Passi käy Suomen kansalaisella matkustusasiakirjana kaikissa maissa. Joissakin maissa tarvitaan kuitenkin lisäksi viisumi tai Yhdysvalloissa niin sanottu ESTA-lupa. Kohdemaan viisumikäytännöt pitää tarkistaa etukäteen siitä edustustosta, josta viisumi haetaan.

Kannattaa huomioida, että passin on oltava voimassa koko matkan ajan, joissakin maissa jopa kolme–kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Käytännössä useimmat EU-maat eivät edellytä passilta suunniteltua matkaa pidempää voimassaoloaikaa, mutta esimerkiksi Balkanin alueen Itä-Euroopan uusien EU-valtioiden vaihtelevat tulkinnat on suositeltavaa selvittää etukäteen. Aasiassa, Afrikassa ja Arabiassa useimmat valtiot edellyttävät, että passi on voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

Väliaikainen passi, jossa on vaaleanpunaiset kannet, ei kelpaa matkustusasiakirjaksi Yhdistyneissä Arabiemiraateissa. Myös Indonesia ja Malesia saattavat estää maahantulon väliaikaisella passilla. Yhdysvallat hyväksyy väliaikaisen passin vain, jos siinä on myös USA:n viisumi.

Lähde: Ulkoasiainministeriö

Lue myös:

    Uusimmat