Pasi Mustoselta rajuja syytöksiä kahdelle Naisleijonien pelaajalle: "Saapuivat Pekingiin tuhoamaan joukkueen sisältäpäin"

Mistä päävalmentaja Mustosen ja naisleijonien välirikossa on kysymys? 10:43
Pasi Mustonen esittää rajuja syytöksiä kahdesta Pekingin olympiajoukkueen pelaajasta.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen entinen päävalmentajan Pasi Mustonen esittää rajuja syytöksiä kahta maajoukkuepelaajaa kohtaan. Mustosen mukaan pelaajat saapuivat Pekingin olympialaisiin tuhoamaan joukkuetta. Myös joukkueen kapteenistoon kuulunut Petra Nieminen kertoi Pekingin tapahtumista.

Suomen Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin tutkinta Mustosen toimista valmistui pari viikkoa sitten. Myös Mustonen teki oman tutkintapyyntönsä häntä syyttäneistä pelaajista. Huomenta Suomessa Mustonen avasi syitä tutkintapyynnön tekemiselle.

Mustonen ja pelaajien edustaja, asianajaja Matti Huhtamäki sekä urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste keskustelivat tapauksesta MTV:n Huomenta Suomessa sunnuntaina. Keskustelussa kävi selväksi, että Mustosen ja pelaajien näkemykset tapahtumista eroavat merkittävästi.

Voit katsoa keskustelun pääkuvan paikalla olevalta videolta.

Mustonen avasi keskustelussa omalta osaltaan syitä tutkintapyynnön tekemiselle. Mustosen mukaan pelaajat ovat ”aiheuttaneet tilanteen”, jossa häntä on kohdeltu epäeettisesti.

– Se on julkisuudessa lehtien palstalla toteutunut mainettani ja kunniaani haittaavana kirjoitteluna.

Mustonen avasi myös hieman SUEKin tekemää tutkintaa nostamalla esiin kysymyksiä, joihin hän tutkinnassa päätyi vastaamaan. SUEKin raporttia ei ole esitelty julkisuudessa.

Mustosen mukaan häneltä muun muassa tiedusteltiin, oliko pelaajan liian hieno auto syynä maajoukkueesta pudottamiselle. Samaten hän on sanojensa mukaan joutunut perustelemaan SUEKille muun muassa leirivalintojaan ja niiden kriteereitä.

– Tuntuisi todella kummalliselta, jos Jukka Jalonen esimerkiksi esittelisi SUEKissa omia leirivalintojaan.

Katso alla olevalta videolta, mitä Mustonen kertoi kysymyksistä, joihin joutui vastaamaan.

Pasi Mustonen raotti kysymyksiä, joihin SUEK tutkinnassaan halusi vastauksia – esitti vertauksen Jukka Jaloseen 1:48

Mustonen antoi keskustelussa ymmärtää, että pelaajien tekemän tutkintapyynnön taustalla olisi kyse huippu-urheilijoiden pettymyksestä, joka purkautuu päävalmentajaan.

– Olen nähnyt niin monta kertaa, että kun ihminen ei saavuta tavoitettaan huippu-urheilijana, on täysin ymmärrettävää, että syntyy valtava turhauma, pettymys. Se on olennainen osa huippu-urheilua, huippu-urheilussa kilpaillaan toisia vastaan.

Mustosen mukaan patoutuneita tunteita syntyy jatkuvasti huippu-urheilussa valintojen yhteydessä.

– Jos ei ole työkaluja käsitellä niitä, ne ulkoistetaan, jolloin valmentajasta tehdään hirviövalmentaja, niin kuin minut on lavastettu hirviövalmentajaksi. Sen olisin voinut hyväksyä.

Samalla Mustonen suuntasi vakavan syytöksen kahden pelaajan suuntaan.

– Sitä en voi käsitttää, että Pelaajayhdistyksen kaksi jäsentä, jotka istuvat hallituksessa, saapuvat Pekingiin tuhoamaan joukkueen sisältäpäin. Se on sellainen pyhä koodi, mihin en koskaan yli 30 vuoden ammattiuran aikana ollut törmännyt, Mustonen sanoi.

– Yli vuosikymmenen joidenkin kanssa mitalista taistelleena, on käsittämätöntä mulle, että voi tulla paikalla ja aiheuttaa tilanteen, jossa joukkue ei pysty Suomen puolesta taistelemaan olympiamtialeista, tuhoaa omien joukkuekavereidensa unelman.

Mustonen ei maininnut syyttämiään pelaajia nimeltä. Ainoat Pelaajayhdistyksen hallituksessa istuvat naispelaajat ovat Eveliina Mäkinen ja Minttu Tuominen. MTV Urheilun tavoittama Tuomimen ei halunut kommentoida asiaa.

Mustonen poistui Pekingin kisoista kesken turnauksen henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Huomenta Suomessa Suomen Pekingin joukkueeseen kuulunut Petra Nieminen kertoi joukkueen kapteeniston Mustoseen liittyen saamista puheluista, jotka he kokivat uhkaaviksi.

Naisleijonien kapteeniston jäsen paljastaa, miten Pasi Mustosta savustettiin ulos Pekingin olympialaisista: ”Meitä kyllä uhkailtiin sillä asialla” 4:21

Huhtamäki kiistää

Pelaajien edustajana tapauksessa toimiva Matti Huhtamäki korosti keskustelussa, ettei asioiden saattaminen tutkittavaksi ”ole kenenkään kiusaamista”.

– Sen väittäminen tässä on vähän kuin uhriutuisi sillä että on itse tehnyt jotain väärin. Se on minusta myös aika surullista.

Huhtamäen mukaan hän ja hänen päämiehensä eivät ole koko tutkinnan aikana saaneet SUEKilta yksilöityjä väitteitä, joita Mustonen omassa tutkintapyynnössään esittää.

– Se minun mielestäni kertoo siitä, että ei SUEK:kaan ilmeisesti ottanut niitä niin tosissaan, että olisi meille toimitettu näitä yksilöityjä väitteitä.

– Toki, jos hän jatkaa niiden esittämistä, me otamme niihin kantaa siinä tilanteessa, kun sellainen mahdollisuus annetaan.

Huhtamäki näpäytti Mustosta toteamalla, että hänen päämiehensä ovat pyytäneet SUEKin raporttiin sisältyvien kirjelmien salassapitoa, koska pelaajat eivät ole julkisuuden henkilöitä. Huhtamäen mukaan pelaajat eivät suinkaan ole tuoneet asiaa julkiseen käsittelyyn.

– Tässä on ehkä kaksi henkilöä, Noora Räty ja Pasi Mustonen, jotka ovat julkisuuden henkilöitä. Nämä muut asianomistajat eivät sitä ole millään mittarilla. Se, että heidän yksityistiedot vuodetaan julkisuuteen, oli vuotaja kuka tahansa, se on minun mielestäni väärin. Tällaisissa tilanteissa ihmisten yksityisyyttä pitäisi paljon paremmin vaalia.

Huhtamäki tyrmäsi Mustosen väitteen pelaajien olympiajoukkueen tuhoamisesta. Joukkue saavutti lopulta pronssia apuvalmentaja Juuso Toivolan komennossa.

– Ei tämä selkeästi ole vaikuttanut joukkueen menestykseen olympialaissa, Huhtamäki sanoi.

– En ymmärrä väitettä, että tämä olisi jollain tavalla tuhonnut joukkueen. Se on jälkijättöisesti keksitty selitys, jolla halutaan mustamaalata pelaajia tässä asiassa.


Juttua muokattu 5.3. kello 16.32. Lisätty tieto, ettei Minttu Tuominen halunnut kommentoida asiaa

Lue myös:

    Uusimmat