Parkkikiekko vaikka puupalikasta – yllättävä näkemys johtavalta tarkastajalta

Parkkikiekon on täytettävä tietyt kriteerit ollakseen lainmukainen. Pysäköintivirhemaksulta voit kuitenkin säästyä vaikka itse tehdyllä parkkikiekolla.

Näin sanoo laki

1 § Pysäköintikiekon ulkomuoto

Pysäköintikiekossa on oltava etukansi ja sen takana pyörivä kiekko, joka näkyy etukannessa olevan aukon läpi. Näiden ulkomuodon ja värityksen on oltava oheisten kaavakuvien mukaisia. Pysäköintikiekon on oltava 10-11 cm leveä ja 13-15 cm korkea. Sen kulmat saavat kuitenkin olla pyöristettyjä. Etukannen tekstinä on oltava kuvan osoittamilla paikoilla sana ''saapumisaika'' tai ''ankomsttid'' taikka molemmat.

Pysäköintikiekon takana on oltava suomeksi tai ruotsiksi taikka molemmilla kielillä muusta mahdollisesta tekstistä tai kuvasta selvästi erottuvana lause ''Pysäköintikiekon käyttövelvollisuus osoitetaan liikennemerkin lisäkilvellä, jossa on pysäköintikiekon kuva'' tai ''Parkeringsskivan skall användas när ett vägmärke har en tilläggsskylt med en bild av en parkeringsskiva'' sekä tämän päätöksen 2 ja 3§:n teksti ilman otsikoita.

2 § Saapumisajan merkitseminen

Saapumisajaksi on merkittävä pysäköinnin alkamista seuraava tasa- tai puolitunti, siitä riippuen kumpi ajankohta on aikaisempi. Merkittyä saapumisaikaa ei saa pysäköintikiekon käyttövelvollisuuden voimassaoloaikana muuttaa.

3 § Pysäköintikiekon sijoittaminen

Pysäköintikiekko on sijoitettava näkyvälle paikalle tuulilasin sisäpuolelle niin, että se on ulkoapäin luettavissa.

4 § Ulkomailla rekisteröidyt autot

Ulkomailla rekisteröidyssä autossa saa käyttää sellaista jossakin muussa valtiossa hyväksyttyä pysäköintikiekkoa, joka vastaa ulkomuodoltaan suomalaista.

5 § Täydentävä määräys

Tuulilasin sisäpuolella saa pysäköinnin aikana olla vain yksi kiekko kerrallaan näkyviin sijoitettuna.Tieliikennelaissa parkkikiekon koko, väritys ja tekstit on määritelty tarkkaan.

Lähde: Finlex

– Pysäköintikiekon on oltava sininen ja kellotaulun valkoinen. Takana tulee olla maininta siitä, että saapumisaikaa ei saa pysäköinnin aikana muuttaa. Se on varmaan se tärkein, mikä normiautoilijan pitäisi lukea, sanoo Helsingin kaupungin johtava pysäköinnintarkastaja Otto Kuitunen.

Parkkikiekko vaikka puupalikasta

Kuitunen on työskennellyt pysäköinninvalvonnan parissa 25 vuotta, joista kymmenen viimeistä esimiestehtävissä ja uusien työntekijöiden kouluttajana.

Kuitusen mukaan parkkikiekko voi olla itse vaikka puupalikasta tehty, mikäli laissa määritellyt kriteerit täyttyvät. Yhdenmukainen väri ja koko helpottavat Kuitusen mukaan pysäköinninvalvojien työtä.– Parkkikiekon on erotuttava selkeästi. Varsinkin rakennusmiesten autoissa on kaikenlaista tavaraa tuulilasilla. Pysäköintikiekko on meidän työkalumme ja sen täytyy löytyä helposti.

Turhan kranttuja eivät Helsingin kaupungin omat pysäköinninvalvojat Kuitusen mukaan kuitenkaan ole, mutta esimerkiksi väärän värisestä kiekosta voi helposti saada kirjallisen huomautuksen.

– Jos parkkikiekosta selkeästi näkee saapumisajan, niin kyllä se on hyväksytty.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja