Parisuhdeterapeutti: Uskottomuus on merkittävin syy suomalaisten eroihin

Yleisimmät syyt suomalaisten parien eroihin ovat uskottomuus ja erilaiset riippuvuudet. Joskus apu parisuhteen kriisiin voi löytyä parisuhdeterapiasta, mutta terapiaan hakeudutaan usein liian myöhään.

Parisuhdeterapeutti Keijo Markova Väestöliitolta kertoo, että uskottomuus on erilaisten barometrien mukaan yleisin syy suomalaisten parien eroamiseen. Tietysti uskottomuutta edeltää yleensä jonkinlainen tyytymättömyys parisuhteeseen tai konfliktit parisuhteessa. Uskottomuuden jälkeen yleisimpiä syitä eroon ja parisuhdeongelmiin ovat järjestyksessä listaten riippuvuudet, läheisyyden puuttuminen, muutosvaiheet perheessä tai yksilön kehityksessä tai elämänvaiheessa, seksuaalinen tyytymättömyys ja henkinen tai fyysinen turvattomuus.

Parisuhdeterapiaan hakeudutaan tavallisesti liian myöhään

Joskus parisuhde saattaisi olla pelastettavissa ulkopuolisella avulla. Markovan mukaan suomalaiset hakeutuvat yleensä parisuhdeterapiaan viisi–kuusi vuotta liian myöhään.

– Jokainen tietysti pyrkii ratkaisemaan ongelmat itse parisuhteessa. On ihan luontevaa yrittää pärjätä omillaan. Ongelma on siinä, että kun on yritetty pärjätä omillaan, niin on jouduttu niin pahasti jumiin, että sieltä on työläämpää tulla pois. Joskus on päädytty jo siihen ajatukseen, että yritimme jo kaikkemme, ja se ei onnistunut.

– Tätä voisi verrata huonoon autonkorjaajaan, joka ajattelisi, että "minäpä alan korjata autoa", mutta vahinkoa tuleekin enemmän kuin hyötyä, Markova kuvaa.

Markovan mukaan moni ajattelee, että kun itse on ongelmiin jouduttu, niin niistä pitäisi myös selvitä omin avuin ulos. Parisuhteessa on kuitenkin joitain sellaisia ongelmia, joita ei pysty itse hoitamaan. Esimerkiksi suuret traumat ovat sellainen aihe, joita ei itse pysty korjaamaan.

Sekä miehet että naiset haluavat parisuhdeterapiaan

Nainen on yleisemmin se osapuoli pariskunnasta, joka ensimmäisenä huomaa parisuhteen ongelmat, kuten hyvän läheisyyden puuttumisen. Naiset myös helpommin tuovat esiin ongelmat, minkä mies taas saattaa nähdä naputtamisena ja nalkuttamisena. Markovan mukaan parisuhdeterapiaan hakeudutaan kuitenkin sekä miesten että naisten aloitteesta. Miehet näkevät parisuhdeterapian usein aivan viimeisenä vaihtoehtona, jonne halutaan vasta sitten, kun vaimo uhkaa avioerolla.

Markova selventää, että aina parisuhdeterapialla ei pyritä pelastamaan parisuhdetta tai avioliittoa.

– Pariskunnan saapuessa vastaanotolle kysymme heiltä, että haluavatko he yrittää pelastaa avioliittoaan vai tilaavatko he hyvän eron vai haluavatko he pohtia, onko tässä vielä eväitä jatkoon vai pitäisikö erota.

– Parisuhdeterapeutilla ei lähtökohtaisesti ole tavoitteena, että avioliitto pitäisi pelastaa. Joskus ihminen pitää pelastaa parisuhteesta, joskus ihminen pitää pelastaa jopa itseltään. Jos parisuhteessa on esimerkiksi fyysisen tai henkisen väkivallan uhka, niin silloinhan meidän pitää pyrkiä auttamaan ihminen pois parisuhteesta, Markova sanoo.

Terapiassa saatetaan erota tai löytää uutta pontta suhteeseen

Markovan mukaan parisuhdeterapiaan hakeutuva pariskunta saattaa olla keskellä niin pahoja erimielisyyksiä, että tärkeintä on saada keskeytettyä kyseinen konflikti aivan ensimmäiseksi. Parisuhdeterapeutin mielestä välillä on tilanteita, joissa ero on parhain vaihtoehto ihmisten oman hyvinvoinnin kannalta. Joskus suhde taas saattaa terapian avulla lähteä uudelleen käyntiin.

– Parisuhteessa saatetaan pystyä löytämään niin sanotusti uutta pohjaa ja saamaan yhteys ihmisen sivuun pantuihin puoliin. Tunnekeskeisessä pariterapiassa yritetään löytää uusia kohtaamisen alueita. Jos näitä uusia kohtaamisen alueita on riittävän paljon psyykkisellä tasolla, niin se mahdollistaa uudella tavalla yhdessä elämisen ja tyydyttävyyden, Markova sanoo.

Parhaimmillaan pariskunta oppii ymmärtämään toisiaan paremmin terapian myötä ja ratkomaan suhteen ongelmat. Markovan mukaan nykyaikana ymmärretään, miten äärimmäisen tärkeä asia parisuhde on. Kuivassa liitossa, jossa näivettyy onnettomana, ei kannata pysyä.

– Hyvä läheisyys on se, mitä me tarvitsemme ja ansaitsemme. Sen takia otamme tarvittaessa eron. Sellaiseen paikkaan ei pidä jäädä, jossa kasvulle, kehitykselle ja hyvinvoinnille ei ole tilaa.

Lue myös:

AVA / Emmi Maaranen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat