Mainos

Pariskunnalla varsin kyseenalainen saavutus poliisin tilastoissa – "Emme voi sille mitään"

Helsinkiläispariskunta teki pelkästään viime vuonna yli 70 rikosta.

Helmikuun alussa poliisi tiedotti sekavasti raitiovaunussa käyttäytyneestä pariskunnasta, jolla oli mukanaan kahdet postia täynnä olleet lastenvaunut.

– Henkilöt olivat matkalla kauppakeskukseen. Samaa kaavaa he ovat toteuttaneet aiemminkin. Lastenvaunujen kanssa kauppaan, vaunut täyteen tavaraa, ja sitten maksamatta ulos. Lastenvaunuissa on joskus ollut jopa tuhannen euron edestä varastettua tavaraa.

Kuulusteluissa mies selitti varastaneensa postia saadakseen ihmisten henkilötunnuksia. Niitä käytetään sitten petoksia tehdessä.

"Vangitseminen olisi ollut kohtuutonta"

Helsingin poliisille pariskunta on liiankin tuttu. Pelkästään viime vuonna he tekivät yli 70 rikosta. Viime perjantaina Helsingin käräjäoikeus langetti toiselle vuoden ja toiselle kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Maanantaina heidän vangitsemistaan käsiteltiin käräjäoikeudessa koskien varkausasiaa.

– Tuomarin mukaan heidät vangitseminen olisi ollut kohtuutonta. Olen aika tyrmistynyt, ettei heitä vangittu. Heidän kohdallaan jatkamisvaara on todennäköinen, ja heidät olisi pitänyt vangita, ettei uusi rikoskierre lähde, mutta se ei tuomarille riittänyt. Tämä pariskunta työllistää meitä todella paljon, rikoskomisario Outi Petersohn-Järvinen kertoo.

Nyt käräjäoikeudessa käsitelty asia koskia muun muassa lastenvaunuvarkauksia. Yhdessä tapauksissa lastenvaunut oli viety rappukäytävästä, eikä erikseen lukitusta tilasta.

– Lastenvaunujen arvo oli noin 500 euroa, ollaan siinä rajalla, onko kyseessä näpistys vai varkaus. Tuomari katsoi, että ollaan hyvin lähellä sakkoasiaa. Hän oli lisäksi sitä mieltä, että tulee niin sanottu ylivangitseminen, jos heidät vangitaan tällaisesta asiasta.

– Sanoinkin tuomarille, että nähdään viimeistään ensi viikolla näissä samoissa merkissä.

Rikoksia laidasta laitaan

Petersohn-Järvinen on tuntenut miehen ja naisen jo noin kymmenen vuotta. He ovat tehtailleet rikoksia laidasta laitaan. Listaan mahtuu niin näpistyksiä, varkauksia, petoksia, pahoinpitelyjä kuin huumausainerikoksiakin.

– Niin kauan kuin he vetävät päihteitä, he tulevat syyllistymään rikoksiin.

Helsingin poliisin tilastoissa pariskunta on saavuttanut kyseenalaisen kunnian. Heistä on nimittäin tehty eniten rikosilmoituksia.

– Jos puhutaan päivittäisrikosten maalihenkilöistä, niin tämä pariskunta täyttää sen tunnusmerkistön.

Rikoskierteen katkaisussa poliisilla on keinot aika vähissä. 

– Emme voi sille mitään, meidän velvollisuus on esittää vangittavaksi, ja käräjätuomari käyttää omaa harkintavaltaansa siihen, onko vangitseminen kohtuutonta ja kohtuullista. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.