Mainos

Pariisin ilmastoneuvotteluissa alkaa ratkaiseva viikko

Pariisin ilmastokokouksesta pitäisi puristaa kansainvälinen sopimus tämän viikon aikana. Viime viikolla alkaneiden neuvottelujen on määrä jatkua perjantaihin asti.

Tällä viikolla paikalla ovat ympäristöministerit, jotka hiovat sopimusta viikonloppuna syntyneen luonnoksen pohjalta. Useita keskeisiä kysymyksiä on jäänyt virkamiestason neuvotteluissa auki. Isoimmat kiistanaiheet liittyvät ilmastotoimien rahoitukseen ja vastuunjakoon.

Suomesta paikalla on tällä viikolla ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Hän neuvottelee Saksan-kollegansa kanssa EU:n puolesta ryhmässä, joka etsii ratkaisuja kehittyneiden ja kehittyvien maiden väliseen vastuunjakoon.

Ilmastoneuvotteluissa yritetään päästä eroon jaottelusta, joka perustuu 1990-luvulla tehtyyn kahtiajakoon teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välillä. Vain teollisuusmaille on asetettu velvoitteita. Kehitysmaiden ryhmässä ovat muun muassa Kiina ja Intia, joiden elintaso on noussut valtavasti viime vuosikymmeninä.

Kiinan osuus maailman päästöistä on nykyisin jo yli viidennes, kun EU:n vastaava osuus on noin kymmenen prosenttia.

Ministeri Tiilikaisen mukaan vastuunjaosta on löydettävä nykyistä joustavampi menettely. Tiilikaisen neuvotteluryhmää vetävät Singapore ja Brasilia, joka on viime vuosina profiloitunut omilla esityksillään joustavammasta vastuunjaosta.

Ryhmän tehtävänä on ratkaista, miten vastuunjako voitaisiin hoitaa sopimuksessa kauttaaltaan ja yksittäisissä kysymyksissä kuten ilmastorahoituksessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.