Ympäristöministeri Tiilikainen tyytyväinen ilmastokokouksen saavutuksiin: "Tekstit alkavat olla aika hyvin tasapainossa"

Ympäristöministeri Tiilikainen tyytyväinen ilmastokokouksen saavutuksiin 1:32

Puolan ilmastokokouksen osanottajat ovat odottaneet päätösistunnon alkua koko päivän. Se on viivästynyt, koska kokouksen puheenjohtajamaa Puola on sovitellut kiistoja ja etsinyt kompromisseja, jotta kokous saisi valmiiksi odotetun Pariisin sopimuksen sääntökirjan.

Viivästyksistä huolimatta Suomen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (Kesk.) on melko tyytyväinen kokouksen etenemiseen.

– EU:n kannalta on menty parempaan suuntaan eilisen jälkeen. Meillä on yhtenäiset säännöt Pariisin sopimuksen toteuttamisesta tulossa sillä edellytyksellä, että paketti saadaan päätökseen. On hyvä, että Pariisin sopimuksen sääntökirja saataisiin nopeasti aikaan, jotta päästään entistä ripeämmin ilmastotoimiin kiinni kautta maailman.

Tiilikainen ei osaa arvioida, mistä viimeisimmät kokousaikataulun lykkäykset johtuvat.

– Vaikea sanoa, mistä kenkä puristaa. Nimittäin meidän mielestä nyt nuo pöydälle saadut tekstit alkavat olla aika hyvin tasapainossa.

Ihan kaikkea ei Puolassa kuitenkaan näillä näkymin saada sovittua. Hiilimarkkinoita käsittelevä artikla 6 siirtyy seuraavan ilmastokokouksen ratkaistavaksi.

– Ilmeisesti osa markkinamekanismeista eli jossain muualla kuin omassa maassa tehdyistä ilmastotoimista ja niistä saatavista hyödyistä, niin siinä tuskin ratkaisuun saakka päästään.

 

Lue myös:

    Uusimmat