Ilmastosopua ei löytynyt vielä yöllä: Kokouksen viimeinen päivä sarastaa

Pariisin ilmastoneuvottelut ovat jatkuneet yön yli. Neuvotteluiden on määrä päättyä tänään.

Toistaiseksi kokouksessa ei ole vielä saatu aikaan läpimurtoa.

Kokousta johtava Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius antoi uuden sopimusluonnoksen myöhään illalla. 

Mailla on yhä erimielisyyksiä, mutta kaikki haluavat rajoittaa ilmaston lämpenemisen selvästi alle kahteen asteeseen. Siksi neuvottelijat ovat olleet toiveikkaita sovun löytymisestä.

– Meidän on onnistuttava ja minä uskon, että me pystymme siihen, Fabius sanoi myöhään illalla.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama soitti illalla ranskalaiselle virkaveljelleen Francois Hollandelle selvittääkseen tilannetta neuvotteluissa, kertoivat uutistoimistot.

Euroopan unioni on liittoutunut Afrikan, Tyynenmeren ja Karibian maiden kanssa kunnianhimoisen päästövähennystavoitteen saavuttamiseksi. Myös Yhdysvallat on liittynyt samaan koalitioon.

EU:n ilmastokomissaari Miguel Arias Canete myöntää, että liittoumalla on yhä erimielisyyksiä monissa asioissa, mutta kaikki haluavat rajoittaa ilmaston lämpenemisen selvästi alle kahteen asteeseen.

Tämä lisää todennäköisyyttä siihen, että sopimukseen kirjataan odotuksista poiketen kahden asteen sijaan 1,5 asteen lämpenemistavoite.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) pitää puolen asteen eroa melko "akateemisena kysymyksenä" siinä mielessä, että valtioiden nykyiset lupaukset eivät riitä rajoittamaan lämpenemistä edes lähelle kahta astetta.

– Kaikkein tärkeintä on, että saadaan käänne aikaan ja tulee niitä nopeita toimia.

Kokouksen pitäisi päättyä perjantaina, ja neuvotteluja on käyty nyt yötä päivää kahdessa pienryhmässä, joista toisessa ratkotaan vaikeimpia kysymyksiä vastuunjaosta ja rahoituksesta.

Tiilikainen ei halua eritellä maita, jotka mahdollisesti voivat viime hetkellä heittäytyä sovun tielle. Saudi-Arabiaa ja Kiinaa on jo ehditty syyttää sovun estämisestä. Etukäteen hankalaksi ennakoitu Puola puolestaan on pysynyt kiltisti EU:n riveissä.

– Liittolaisten löytäminen on tässä vaiheessa tärkeämpää kuin änkyröiden tunnistaminen.

Lue myös:

    Uusimmat