Pariisilaiset äänestävät sähköpotkulautojen kieltämisestä

Näin jalankulkijat kommentoivat sähköpotkulautoja 1:39
Näin jalankulkijat kommentoivat Suomessa sähköpotkulautoja viime kesänä.

Mikään suurkaupunki ei ole vielä kieltänyt sähköpotkulautoja. "Sähköpotkulaudoista on tullut suurin viholliseni", pariisilainen sanoo.

Pariisilaiset äänestävät tänään vuokrattavien sähköpotkulautojen kieltämisestä. Pariisin pormestari Anne Hidalgo ilmoitti kansanäänestyksestä tammikuussa.

Mikään suurkaupunki ei ole aiemmin kieltänyt sähköpotkulautoja.

Pariisin viranomaiset ovat tiukentaneet sähköpotkulautoja koskevia rajoituksia vähitellen ja rajanneet esimerkiksi potkulautojen maksiminopeutta ja operaattorien määrää. Tästä huolimatta jalankulkijat ovat valittaneet holtittomasta ajamisesta, ja potkulautojen käyttö on aiheuttanut Pariisissa useita kuolemaan johtaneita onnettomuuksia.

Äänestyksen ympärillä on käyty keskustelua myös siitä, vähentääkö sähköpotkulautojen käyttö päästöjä. Sähköpotkulautojen akut kestävät kuitenkin vain noin kolme vuotta.

Pariisi oli vuonna 2018 yksi ensimmäisistä sähköpotkulautojen vuokrauksen käyttöön ottaneista kaupungeista.

Päätös kiinnostaa muissakin maissa

Ranskan liikenneministeri Clement Beaune odottaa äänestyksen johtavan sähköpotkulautojen kieltämiseen. Myös sähköpotkulautojen operaattorit pelkäävät heidän kannaltaan kielteistä tulosta, elleivät potkulautojen enimmäkseen nuoret käyttäjät ilmesty äänestyspaikoille.

– Monet kaupungit Ranskassa ja muualla maailmassa seuraavat äänestystä, Beaune kertoi Europe 1 -radiokanavalle.

Beaunen mukaan sähköpotkulaudat ovat tärkeä liikkumisen muoto, sillä viidesosa matkoista Pariisissa tehdään niillä. Tämä tarkoittaa noin 100  000:ta päivittäistä matkaa.

Pariisin kaduilla sähköpotkulaudat herättävät keskustelua ja myös pelkoa.

– Sähköpotkulaudoista on tullut suurin viholliseni, Pariisissa asuva Suzon Lambert sanoo.

Suomessa liikenne- ja viestintäministeriö esitti maaliskuun alussa sähköpotkulautailulle promillerajaa. Samalla kiellettäisiin pysäköinti jalkakäytäville ja pyöräteille. Esitetyt lainmuutokset olisi mahdollista saada voimaan ensi vuoden kesäksi.

Tällaisin keinoin pyörällä ja sähköpotkulaudalla humalassa ajaminen halutaan kuriin – asiantuntija haastattelussa 15:48
Tällaisin keinoin pyörällä ja sähköpotkulaudalla humalassa ajaminen halutaan kuriin – asiantuntija haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat