Ikärajoituksia ja maksiminopeuksia – näin Euroopan suuret kaupungit rajoittavat sähköpotkulautojen käyttöä

Tällaisia rajoituksia sähköpotkulaudoille on asetettu eri Euroopan kaupungeissa 2:56
Tällaisia rajoituksia sähköpotkulaudoille on asetettu eri Euroopan kaupungeissa

Sähköpotkulautaonnettomuuksia pyritään estämään erilaisilla rajoituksilla ympäri Eurooppaa. 

Sähköpotkulaudat ovat nousseet suosioon Suomen suurimmissa kaupungeissa viime vuosien aikana.

Samalla ongelmaksi ovat muodostuneet onnettomuudet, joita sähköpotkulautojen käyttäjille tapahtuu viikoittain kesäkuukausina.

Suurin osa onnettomuuksista tapahtuu yöaikaan ja usein alkoholi on osallisena. Sähköpotkulautayhtiöt ovat pyrkineet estämään onnettomuuksia rajoittamalla muun muassa nopeuksia yöaikaan.

Suomi ei kuitenkaan ole ainoa maa, jossa sähköpotkulaudat aiheuttavat vaarallisia tilanteita.

Listasimme, millaisia sääntöjä ja rajoituksia sähköpotkulaudoille on asetettu muissa Euroopan kaupungeissa.

Kööpenhamina

Tanskassa Kööpenhaminan kaupunki kielsi väliaikaisesti sähköpotkulautojen vuokraamisen lähes kokonaan ydinkeskustan alueilla. Kielto astui voimaan lukuisten onnettomuuksien seurauksena.

Vuokrattavat laudat poistettiin käytöstä sillä aikaa, kun kaupunki sopi pelisäännöistä ja teki kilpailutuksen. Kilpailutus on nyt ohi ja laudat palaavat takaisin katukuvaan tänä vuonna.

Yleisesti ottaen Tanskassa potkulautakuskin täytyy olla täytyy olla 18-vuotias. Sitä nuoremmilla tulee olla huoltajan lupa ajoneuvon käyttöön. Poliisi on myös sakottanut humalassa potkulaudalla ajavia. Promilleraja kaupungissa on 0,5. 

Pariisi

Pariisissa sähköpotkulaudan kuljettajan tulee olla vähintään 12-vuotias ja kyytiläisiä ei saa ottaa, eli vain kuski saa olla laudan päällä. Lisäksi jalkakäytävillä ei saa ajaa.

Pariisissa sattui tänä kesänä kuolemantapaus, kun kolmikymppinen nainen kuoli sähköpotkulaudan törmättyä häneen. Tämän jälkeen varapormestari on edellyttänyt sähköpotkulautayhtiöitä rajoittamaan nopeutta 10 kilometriin tunnissa vilkkailla alueilla.

Pariisi on jopa uhannut kieltää sähköpotkulaudat kokonaan, jos turvallisuusriskeihin ei puututa riittävästi.

Lontoo

Myös Lontoossa on kokeiltu niin sanottuja hitaan ajon alueita. Muuten potkulautojen nopeusrajoitus on 25 kilometriä tunnissa, mutta kokeilun myötä jalankulkijoita vilisevillä alueilla nopeus on rajoitettu 13 kilometriin tunnissa.

Kuljettajan täytyy olla vähintään 18-vuotias. Ajaessa täytyy olla myös ajokortti, jossa on kategoria Q, joka siis tarkoittaa sitä, että henkilö saa ajaa sähköpotkulaudalla. 

Lue myös:

    Uusimmat