Paratiisipapereista ei toistaiseksi ole löytynyt suomalaispoliitikkojen nimiä – "Ehkä se kertoo enemmän heidän köyhyydestään kuin rehellisyydestään"

Verotuksen haasteet ja veroparatiisit 14:49

Veroparatiisipalveluita tarjoavan yrityksen Applebyn tietovuodosta alkaa purkautua hiljalleen nimiä yrityksistä ja rikkaista yksityishenkilöistä, jotka ovat kiertäneet veroja veroparatiisin kautta.

MTV:n Huomenta Suomessa verojen välttelystä aamulla keskustelivat MustReadin sisältöjohtaja ja ekonomisti Heikki Pursiainen ja Verohallinnon viestintäjohtaja Mikko Mattinen. Ison tietovuodon takana voi hyvin olla kyllästyminen salailun kulttuuriin, mutta myös tekniikan kehittyminen.

– On tullut teknisesti mahdolliseksi siirtää valtavia asiakirjamääriä luottamuksellisesti tutkiville journalisteille, sanoo Pursiainen.

Papereista ei ainakaan toistaiseksi ole suomalaisnimiä julkaistu. Kuinka paljon Suomessa veroja kierretään veroparatiisien kautta, on vaikea arvioida.

– Mitattua tietoa meillä ei ole, että ei osata sanoa, kuinka suuri ongelma on. Mutta jonkinlainen viite veroparatiisit ovat siitä, että ihmiset haluavat löytää muita keinoja kuin maksaa veroja, mitä meillä Suomessa on kannettavana, sanoo Mattinen.

Pursiainen pitää vastuuttomana sitä, että rikkaiden verojen välttelyä käytetään poliittisiin tarkoituksiin.

– Suomen julkisen talouden aukkoa ei voida paikata sillä, että jahdataan tiukemmin veroparatiisivaroja. Ihmisiä loukkaa, että vähäinenkin määrä rikkaita kiertää veroja, mutta se on vastuutonta politiikkaa väittää, että Suomen budjetissa on iso aukko sen vuoksi, että varoja on veroparatiisissa, sanoo Pursiainen.

Niin kutsutuista paratiisipapereista löytyy Englannin kuningatar ja Kanadan pääministerin Justin Trudeau, mutta suomalaispoliitikkoja ei ainakaan vielä ole narautettu.

– Ehkä se kertoo enemmän heidän köyhyydestään kuin rehellisyydestään, sanoo Pursiainen naurahtaen.

– Heikki on aika lähellä totuutta, Suomi ei ole kovin varakas maa, sanoo Mattinen.

Lue myös:

    Uusimmat