Paras unimusiikki selvillä! Tämä on maailman suosituin rentoutuskappale – suomalaisilla kummallisia tuutulauluja

Musiikki voi auttaa nukahtamisessa. Spotifyn tilastot paljastavat, että siinä missä muualla maailmassa uinutaan höyhensaarille suosikkihitin tahtiin, suomalaiset tuudittavat itseään luonnon äänillä.

Brittiartisti Ed Sheeran oli viime vuoden eniten kuunneltu miesartisti musiikkipalvelu Spotifyssa, ja Sheeranin ääni on myös maailmanlaajuisesti suosituin valinta rentoutumis- ja nukahtamismusiikiksi. Spotify tutki maailmanlaajuisesti 2,8 miljoonaa uniteemalla olevaa soittolistaa ja totesi Sheeranin Thinking Out Loud -kappaleen olevan suosituin kappale nukahtamiseen.

Suomalaiset sen sijaan kuuntelevat unimusiikkina mieluiten sateen ääniä. Hieman yllättäen suomalaiset suosivat rentoutumismusiikissa myös Kaija Koota. Käheä-äänisen laulajattaren biisejä mahtuu Spotifyn top 20 -listalle suomalaisten suosimista unimusiikeista huimat 9 kappaletta.

Tällaiset äänet rentouttavat

Oppiakseen enemmän siitä, miten ihmiset valitsevat tiettyjä kappaleita nukahtamismusiikikseen ja antaakseen vinkkejä paremman nukkumisrutiinin saavuttamiseen, Spotify konsultoi alan johtavaa National Sleep Foundation -järjestöä. Järjestö tarjosi tutkimustietoon perustuvan tieteellisen selityksen sille, miksi tietynlainen musiikki stimuloi ja rauhoittaa sympaattista hermostoa.

– Ihmisillä on taipumusta kuunnella nukahtaessaan baritoni- ja tenoriääntä, ja siksi erilaiset tuutulaulut ovat niin tehokkaita rentouttajia, kertoo professori Max Hirshkowitz National Sleep Foundation -järjestöstä.

Spotifyn Global Communicationin varatoimitusjohtaja Angela Wattsin mukaan "uni" on yksi Spotifyn suosituimmista kategorioista, jota ihmiset käyttävät rentoutumiseen ja nukahtamiseen.

– Hirshkowitzin mielenkiintoiset tutkimustulokset vahvistavat rentoutumisen ja musiikin välistä vahvaa yhteyttä.

National Sleep Foundationin mukaan musiikin hyödyt nukkumiselle ovat kuitenkin henkilökohtaisia, sillä niihin liittyy paljon yksilöllisiä tekijöitä, kuten esimerkiksi vuorokausirytmi, nukkumaanmenorutiinit ja taustaäänet, joihin on tottunut omassa arkiympäristössään.

– Musiikki on erittäin henkilökohtainen ja tunteisiin perustuva kokemus, jossa samat ratkaisut eivät sovi kaikille. Musiikillisesta näkökulmasta katsottuna voidaankin todeta, että mitä tärkeämpänä henkilö ääntä pitää, sitä todennäköisemmin se saa aikaan reaktion – oli se sitten innostuneisuutta tai rentoutumista. Kuten John Lennon on sanonut: "Whatever gets you thru the night", professori Hirshkowitz kommentoi.

Näin valitset unimusiikin!

Sympaattista hermostoa voidaan joko stimuloida tai rauhoittaa musiikin avulla. Jokaisen vuorokausirytmi on erilainen – musiikkia voidaankin käyttää sen testaamiseen, mikä itselle toimii parhaiten. Itsellesi mieleisin musiikkityyli ei saa aikaan epämiellyttäviä muistoja tai tuntemuksia, mutta samalla tämä sinulle mieleinen musiikki ei välttämättä rentouta tai herätä samankaltaisia tuntemuksia muissa ihmisissä.

Rutiinit ennen nukkumaanmenoa ovat avainasemassa henkilökohtaisen rytmin saavuttamiseksi. Rentoutuminen ja rutiinit juuri ennen nukkumaanmenoa hämärässä valaistuksessa auttavat erottamaan nukkumisaikasi toimenpiteistä, jotka voivat aiheuttaa kiihtymystä, stressiä tai ahdistusta. Jos esimerkiksi akustinen soul-musiikki on osa rutiinejasi ennen nukkumaanmenoa, voit hyvin todennäköisesti onnistua nukahtamisessa ja rentoutumisessa sitä kuunnellessasi.

Arjen ääniympäristö voi vaikuttaa unisoittolistaasi. Unen saamista varten luotavan soittolistan tulisi sisältää samantyylisiä kappaleita ja tasaisia rytmejä, siinä missä muista lähteistä tulevat äänet, kuten televisio, liikenne tai pyykinpesukone ovat epäsäännöllisiä ja voimakkaampia. Vartalolla on myös taipumus mukautua hallitsevaan ääniympäristöön. Unensaantia auttavat tai unen keskeyttävät äänet toimivat täten eri tavalla henkilöllä, joka asuu isossa metropolissa kuten Lontoossa tai New Yorkissa verrattuna henkilöön, joka asuu rauhallisemmassa ympäristössä.


Suomalaisten unimusiikin top 20:

 1. Nature Rain : Rain Sounds Rain Sounds
 2. Nature Rain : Rain for Sleep Rain Sounds
 3. Love Me Like You Do - From "Fifty Shades Of Grey" Ellie Goulding
 4. Sleep and Dream Lullabies for Deep Meditation
 5. Kuka sen opettaa Kaija Koo
 6. Soft Sleep Rain Nature Sounds
 7. Silmät kiinni Kaija Koo
 8. Stay With Me Sam Smith
 9. Ajoin koko yön Kaija Koo
 10. Surulapsi Kaija Koo
 11. Bed Of Lies Nicki Minaj
 12. Supernaiset Kaija Koo
 13. Muuttunut mies, muuttunut nainen Kaija Koo
 14. Thinking Out Loud Ed Sheeran
 15. Vihalla raivolla lämmöllä kaiholla Kaija Koo
 16. Sydän vähän kallellaan Kaija Koo
 17. En pelkää pimeää Kaija Koo
 18. 2080-luvulla Sanni
 19. Let Her Go Passenger
 20. All of Me John Legend

MTV Lifestyle on myös Spotifyssa – kuuntele toimituksen suosikkilistoja täältä!

Lähde Spotify

Lue myös:

  Uusimmat