Mainos

Paras terveysmittari? Tästä syystä jokaisen tulisi tietää oma leposykkeensä

Moni meistä käyttää vaakaa terveytensä mittaamiseen, mutta paras mittari saattaa löytyä lähempää kuin luuletkaan. 

Syke on tärkeä mittari mitä tulee sydän- ja verisuonien terveyteen, mutta se kertoo samalla myös sen, kuinka tehokkaasti sydämesi pumppaa verta. Omasta sykkeestä kannattaa olla perillä, sillä se on asiantuntijoiden mukaan oiva apu oman terveydentilan seuraamiseen. 

Syke ilmaisee, kuinka monta kertaa sydämesi lyö minuutin aikana.

Newyorkilaisen Icahn School of Medicine at Mount Sinai Hospitalin professori Hina Chaudhryn mukaan leposykkeen tulisi olla kuudenkymmenen ja sadan välillä. Mitä matalampi leposykkeesi on, sitä parempi kyky sydämelläsi on pumpata verta. Urheilijoiden leposyke saattaakin olla jopa 40 tai alempi.

Jos et omista sykemittaria, ei huolta, sillä syke on mahdollista selvittää myös pulssin avulla. Aseta etu- ja keskisormesi kaulalle ja laske, kuinka monta kertaa pulssi tuntuu viidentoista sekunnin aikana. Kertomalla tämän luvun neljällä saat selville sykkeesi. Selvittääksesi todellisen leposykkeesi, mittaa se välittömästi heräämisen jälkeen.

Laskenut leposyke merkki kehityksestä

Tuntemalla oman sykkeesi voit selvittää, milloin kehosi pyytää sinua hidastamaan tahtia. Jos sykkeesi on joinain päivinä korkeampi, kovatehoinen treeni kannattaa vaihtaa rauhallisempaan lajiin. 

Tavallista korkeampi syke saattaa olla myös merkki stressistä tai nestehukasta. Jos syke on toistuvasti koholla, juo riittävästi ja pyri löytämään itsellesi sopivia keinoja rauoittumiseen. 

Jos leposykkeesi lähentelee toistuvasti sataa juuri ennen nukkumaanmenoa, kannattaa asia käydä tarkastuttamassa lääkärillä.

Personal trainer Michael Soudersin mukaan sykemittaria kannattaa kuunnella vaakaa enemmän. Tämä johtuu siitä, että liikunta- ja ruokavaliomuutokset eivät näy vartalossa tai vaa’an lukemassa kovinkaan nopeasti, mikä voi saada painonpudotuksesta tai kiinteytymisestä haaveilevan motivaation lopahtamaan. Vaikka vaa’an lukema ei olisi heilahtanutkaan suuntaan tai toiseen, sykkeessä on tästä huolimatta voinut tapahtua paljonkin. Laskenut leposyke on merkki siitä, että suunta on oikea. 

Myös huonosti nukuttu yö voi nostaa sykettä. 

13:00

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.