Paras herätys koskaan? Tällainen on uniorgasmi

Amerikkalaistutkijoiden mukaan noin 37 prosenttia naisista kokee uniorgasmin ennen 45 ikävuotta.

Uniorgasmi on pääasiassa 40–55-vuotiailla naisilla tapahtuva ilmiö, jossa unesta herätään miellyttävästi orgasmiin – ilman omien käsien avustusta. "Märät unet" eivät siis ole vain teinipoikien juttu.

– Se on vähän kuin lahja aivoilta, kertoo Broadly-sivuston haastattelema Jade, 24, joka kokee uniorgasmeja ajanjaksoina, jolloin ei muuten saa seksiä.

– En saa paljon toimintaa, ja joskus olen niin kyllästynyt siihen, etten harrasta seksiä, että menetän kiinnostuksen itsetyydytykseenkin, ja aivoni muistuttavat, että kyllä, pystyn edelleen saamaan orgasmin.

Uniorgasmit luodaan aivoissa

Vaikka uniorgasmeja ei ole paljon tutkittu, Kinsey Instituten 11 000 ihmistä käsitelleen tutkimuksen mukaan kolmannes naisista saa niitä ennen 45 ikävuotta.

– On hyviä syitä uskoa, että orgasmit nukkuessa eivät ole genitaalialueiden stimuloimisesta johtuvia, vaan ne luodaan aivoissa, sanovat puolestaan The Orgasm Answer Guide -oppaan tutkijat ja kirjoittajat.

Uniorgasmin mahdollisuuksia voit lisätä monilla keinoilla. Kokeile esimerkiksi maata vatsallasi, ja ajattele seksuaalisia asioita nukahtaessasi.

Ilmeisesti auttaa myös, jos et ole saanut orgasmia vähään aikaan, ja olet erityisen väsynyt nukkumaan mennessäsi.

Ahdistus esteenä orgasmille?

Vain noin neljännes naisista saa jatkuvasti orgasmin yhdynnässä, joten naisten orgasmi todella on monimutkaisempi ilmiö kuin miesten.

– On monia syitä, jotka estävät naista saamasta orgasmia seksin aikana, selittää Kinsey Instituten tutkija ja Indianan yliopiston professori Debby Herbenick.

Yleisimmät syyt ovat ahdistus, syyllisyys ja masennus – tai jopa itsekäs kumppani. Herbenick kuitenkin valaa uskoa tulevaisuuteen.

– Orgasmit yleensä helpottuvat iän ja kokemuksen myötä, ja kun naiset harrastavat seksiä vakituisten kumppanien kanssa, joista he välittävät. Siksi orgasmeja koetaan useimmin pari-, kolme- ja nelikymppisten naisten keskuudessa.

Lähteet: Sun, Broadly, Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat