Paprikalla yllättävä yhteys aivojen terveyteen

Tuoreen tutkimuksen mukaan paprikan syöminen vähentää riskiä sairastua Parkinsonin tautiin.

Nikotiinia sisältävien kasvisten käytön on tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan todettu pienentävän riskiä sairastua Parkinsonin tautiin, sillä paprikan sisältämä nikotiini saattaa suojata aivojen hermosoluja.

Paprikan ja tomaatin lisäksi tupakka kuuluu samaan nikotiinia sisältävien koisokasvien heimoon: tupakan käytön vaikutusta on jo aiemmin tutkittu Parkinsonin taudille altistumisessa, ja tulosten mukaan tupakoitsijoilla olisi alhaisempi riski sairastua tautiin.

Annals of Neurology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vahvin Parkinsonin tautiin sairastumisen riskin alentaja oli paprika. Tutkimuksessa elintarvikkeiden sisältämä nikotiini vaikutti tupakoimattomiin tutkimushenkilöihin hyödyllisemmin kuin niihin, jotka tupakoivat.

Tuoreessa tutkimuksessa mukana oli 500 ihmistä, joilla oli vastikään diagnosoitu Parkinsonin tauti sekä 650 tervettä ihmistä. Tutkimukseen osallistujat pitivät kirjaa tupakointitottumuksistaan ja ruokavaliostaan. Tutkimustulosten mukaan vihannesten käytöllä noin yleensä ei ollut vaikutusta Parkinsonin tautiin sairastumisen riskiin, mutta mitä enemmän nikotiinia sisältäviä kasviksia tutkimushenkilöt käyttivät, sitä enemmän riski sairastumiselle pieneni.

Parkinsonin taudinkuvassa aivosolujen kadon vuoksi välittäjäainetta dopamiinia ei erity tarpeeksi. Parantumattoman sairauden oireita ovat tasapainohäiriöt, liikkeiden hidastuminen, vapina ja lihasjäykkyys.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja