Paperiliitto jatkoi lakkoa ja tarjosi toimialakohtaisia työehtoneuvotteluja – UPM taipui lopulta tapaamiseen

Paperiliitto ja Metsä Group sopuun, mutta uhkaako lakko yhä UPM:ää - näin liiton puheenjohtaja avaa tiukkaa tilannetta 2:30
MTV Uutiset Live joulukuussa 2021: Paperiliitto ja Metsä Group sopuun, mutta uhkaako lakko yhä UPM:ää - näin liiton puheenjohtaja avaa tiukkaa tilannetta

Paperiliitto kertoi perjantaina olevansa valmis neuvottelemaan UPM:n eri toimialojen kanssa työehtosopimuksista. Tähän saakka työntekijäliitto on vaatinut neuvotteluja UPM:n kanssa yrityskohtaisesta sopimuksesta.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala painotti, että liitto on nyt ottanut askeleen eteenpäin.

Hallitus linjasi, että liitto on valmis neuvottelemaan, vaikka UPM ennakkoehdoillaan haittaa neuvotteluja. Paperiliitolla on edelleen omat työehtosopimusten sisältöä koskevat tavoitteensa.

UPM ei aluksi ollut valmis hyväksymään neuvottelutarjousta, mutta muutti kantaansa myöhemmin.

– UPM on illan kuluessa keskustellut Paperiliiton kanssa liiketoimintakohtaisten neuvottelujen edellytyksistä. UPM on valmis ensi viikon tapaamiseen Paperiliiton ja selluliiketoiminnan välillä selvittääkseen, millainen neuvotteluprosessi on Paperiliiton kanssa mahdollinen, yhtiö tviittasi.

Työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoi aiemmin STT:lle, ettei yhtiö voi osallistua neuvotteluihin Paperiliiton esittämällä tavalla, koska neuvotteluissa olisi mukana myös UPM:n kilpailijoiden edustajia.

Ehdotuksen mukaan neuvottelut käytäisiin Paperiliiton tes-neuvottelukunnan kanssa, jossa on mukana myös muiden metsäyhtiöiden väkeä.

UPM linjasi illalla, että se ei käsittele luottamuksellisia liiketoimintakohtaisia kysymyksiä kilpailijoiden läsnäollessa. Samalla se toisti vaatimuksensa, että kaikkien liiketoimintojen neuvottelut on aloitettava samanaikaisesti. Paperiliiton tarjous koskee pelkästään selluliiketoimintaa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kummastelivat molemmat UPM:n kielteistä kantaa.

– Kovin on vaikea uskoa UPM:n neuvotteluhaluun tämän vastauksen jälkeen, Eloranta tviittasi. 

Aalto torjui myös UPM:n perustelut. Sopimukset pitää käsitellä liiton hallinnossa, ja hallinnon jäsenten tulee tietää, minkälaisia sopimuksia liitto tekee, hän tviittasi.

– Ei pitäisi olla uutinen myöskään UPM:lle. Niin käsiteltiin meilläkin yhtiön sopimukset, eikä tullut valitusta.

Lakko jatkuu maaliskuulle

Lakko UPM:n tehtailla jatkuu. Paperiliiton hallitus päätti jatkaa lakkoa 12. maaliskuuta saakka, ellei sopua synny sitä ennen.

Lakon ulkopuolelle rajataan ne työt, jotka Helsingin käräjäoikeuden antaman päätöksen mukaan voisivat vaarantaa hengen, terveyden tai ympäristön tilan. Rajaus koskee yhtiön toimipaikkoja Kaukaalla, Kymissä, Pietarsaaressa, Raumalla, Jämsänkoskella ja Tervasaaressa.

Paperiliitto on solminut yrityskohtaiset työehtosopimukset muiden suurten metsäteollisuusyhtiöiden Stora Enson ja Metsä Groupin kanssa.

UPM perustelee toimialakohtaisia neuvotteluja sillä, että toimialojen tilanne on hyvin erilainen.

*Päivitys kello 18.20 ja 19.52: Juttua täydennetty UPM:n kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat