Mainos

Paola Suhonen vanhasta mallistostaan: Identiteettikriisin paikka

Suunnittelija myöntää, ettei hän enää allekirjoita kaikkia vanhoja luomuksiaan.

Helsingin Designmuseossa avautuu perjantaina näyttely Ivana Helsinki 15 – Matkalla kotiin. Se kokoaa ensimmäistä kertaa yhteen kaikki Paola Suhosen suunnittelemat 30 mallistoa, jotka ovat syntyneet 15 vuoden aikana.

Suhonen itse sanoo, että tästä 15 vuoden "matkasta" näkyy kasvaminen taiteilijana, suunnittelijana ja ihmisenä. Ivana Helsinki on aina ollut hänelle henkilökohtainen taideprojekti. Se, mikä näkyy kuoseissa, peilautuu suunnittelijan senhetkiseen elämään, josta hän ammentaa luomistyössään.

– Ivana Helsinki on minulle kuin biograafinen luotaus omaan elämään, hän kuvailee.

Hapuilevasta aikuiseen

Pitkälle matkalle mahtuu Suhosen mukaan kaikenlaista.

– On huippuhetkiä ja sellaisiakin vaatteita, joita katsoessa ajattelee, että "ei herranen aika, tällaisiakin olen joskus suunnitellut", hän kertoo.

Esimerkiksi vuonna 2008 Birdring-malliston aikaan Suhosella oli kokeileva ja maskuliininen kausi, jolloin syntyi muun muassa jättikokoisia liivejä, jotka jäljittelivät belgialaista muotia.

– Niistä huomaan, että minulla on ollut identiteettikriisin paikka. En ole uskaltanut olla oma itseni, hän analysoi nyt.

Alun mallistoissa estetiikka oli Suhosen mukaan haurasta ja hapuileva. Sitten hän löysi retron ja printtikuosit. Viime vuosina tyyliin on vaikuttanut myös asuminen muualla. Suhonen on opiskellut elokuvakoulussa New Yorkissa ja Los Angelesissa.

– On tullut uudenlainen, hyvällä tavalla nostalginen pohjavire, jossa kaivataan kotiin, hän kuvailee.

Suhosen omasta mielestä hänen tyylistään on tullut aikuisempi ja sofistikoituneempi. Viimeisimmät mallistot ovat olleet ytimekkäitä, ylimääräiset rönsyt on karsittu pois.

– Kun on asunut muualla ja joutunut hoitamaan kaiken itse, haluaa, että asiat ovat selkeitä ja napakoita.

(STT–MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja