Panttijärjestelmä laajenee mehuihin, mutta on valmistajille vapaaehtoinen – kaikki pakkaustyypit voi palauttaa samoihin palautusautomaatteihin

Pantillisia mehupakkauksia voi löytää kauppojen hyllyiltä vähitellen vuoden alusta lähtien.

Suomen Palautuspakkaus -yhtiön (Palpan) tekemän laajennuksen myötä pantilliseen järjestelmään voidaan liittää nykyisten pakkausten lisäksi mehu-, juomatiiviste- ja glögitiivistepakkauksia, jotka ovat PET-muovia, lasia tai alumiinia. Kaikki pakkaustyypit voi palauttaa samoihin palautusautomaatteihin.

Kaikki mehut ja tiivisteet eivät tule pantillisiksi, sillä pantillisuus on valmistajille vapaaehtoista. Pantillisia mehu- ja juomatiivistepakkauksia odotetaan tulevan kauppoihin hiljalleen vuoden mittaan.

–  Mehu- ja juomatiivisteiden pantillisuuteen on ollut kiinnostusta eri tahoilta; uudistusta ovat toivoneet niin kuluttajat, juomavalmistajat kuin kaupatkin, sanoo Palpan toimitusjohtaja Pasi Nurminen tiedotteessa.

Pantillisten juomapakkausten palauttaminen on Suomessa maailman huippuluokkaa. Vuonna 2017 lasipulloista 87 prosenttia, muovipulloista 91 prosenttia ja tölkeistä jopa 94 prosenttia palautui kiertoon.

–  Pantti on hyvä kannustin kierrätykseen. Kun entistä useammasta juomapakkauksesta saa jatkossa pantin, uskomme, että myös entistä enemmän hyvää materiaalia saadaan takaisin kiertoon. Tämä puolestaan säästää luonnonvaroja ja energiaa, Nurminen sanoo.

Pantilliset pakkaukset tunnistaa yleensä panttimerkinnästä. Kansainvälisesti myytävissä lasipulloissa ei välttämättä ole merkintää etiketissä, jolloin merkinnän voi nähdä hyllystä tai kassakuitista.

Lue myös:

    Uusimmat