Panokset kovenevat: Tiktok ilmoittaa olevansa valmis oikeustaisteluun, jos sovellus kielletään Yhdysvalloissa

Trump tahtoo kieltää TikTokin Yhdysvalloissa – näin melkein viiden miljoonan seuraama suomalainen TikTok-vaikuttaja kommentoi asiaa 3:04
Trump tahtoo kieltää TikTokin Yhdysvalloissa – näin melkein viiden miljoonan seuraama suomalainen TikTok-vaikuttaja kommentoi asiaa

Tiktok-videosovellus sanoi perjantaina olevansa valmis oikeustoimiin, jos Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin allekirjoittama asetus sovelluksen kieltämisestä pannaan toimeen.

Trumpin asetus kieltää yhdysvaltalaisilta liiketoimet Tiktokin omistavan ByteDance-yrityksen kanssa 45 päivän kuluttua, jos yhtiön Yhdysvaltain-toimintoja ei sitä ennen myydä yhdysvaltalaiselle yritykselle.

– Tulemme käyttämään kaikkia mahdollisia keinoja varmistaaksemme, että lakia noudatetaan ja yhtiötämme ja käyttäjiämme kohdellaan reilusti. Jos Yhdysvaltain hallinto ei halua toimia näin, niin amerikkalaiset oikeusistuimet haluavat, yhtiön lausunnossa sanottiin.

Kiinan mukaan Trumpin aikeissa kieltää suositut Tiktok- ja Wechat-sovellukset on kyse "poliittisesta manipulaatiosta ja painostuksesta".

Kiinan ulkoministeriön edustajan Wang Wenbinin mukaan Trump vaarantaa toimillaan amerikkalaisten kuluttajien ja yhtiöiden edut.

Lehtitiedot: Asetus ei koskisi pelejä

Wechat-sovelluksen omistaa kiinalainen nettijätti Tencent. Tencent omistaa lukuisia peliyrityksiä, ja sillä on enemmistö myös suomalaisesta Supercell-peliyrityksestä. Los Angeles Times -lehden mukaan presidentti kuitenkin haluaa kieltää vain Wechatin, ei Tencentin muita toimintoja, kuten pelejä.

Supercellin suosittuja mobiilipelejä ovat muun muassa HayDay, Clash of Clans ja Clash Royale.

Wechat puolestaan on erittäin suosittu viestintäsovellus, jota varsinkin ulkomailla asuvat kiinalaiset käyttävät pitääkseen yhteyttä kotimaahansa.

Kiina on kieltänyt monet länsimaissa suositut viestintäsovellukset, kuten Facebookin Whatsapp-sovelluksen.

Viestintäasiantuntijoiden mukaan Kiinan tiedusteluelimet ovat kuitenkin käyttäneet Wechatia muun muassa vakoiluun ja blokanneet palvelusta viestejä, jotka on katsottu vahingollisiksi maan hallinnolle.

Microsoftilla ostohaluja

Uutiskanava CNN:n mukaan presidentin asetus tarkoittaa käytännössä sitä, että Tiktokin toiminta Yhdysvalloissa kielletään, ellei kauppoja synny ennen 45 päivän määräaikaa.

Tiktokin käytön kieltämisen takana ovat niin ikään huolet vakoilusta ja tietoturvasta. Tiktok saisi jatkaa toimintaansa, jos sen Yhdysvaltain-toiminnot myydään yhdysvaltalaiselle yritykselle.

Ohjelmistoyritys Microsoft on neuvotellut joidenkin Tiktokin toimintojen ostosta. Yritys on kertonut pohtivansa Tiktokin Yhdysvaltain, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin toimintojen ostoa. 

Torstaina talouslehti Financial Times uutisoi, että Microsoft olisi kiinnostunut ostamaan Tiktokin kokonaisuudessaan. Lehden tietojen mukaan Microsoft on muuttanut suunnitelmiaan, koska sovelluksen jakaminen useamman yrityksen omistukseen olisi hankalaa.

Lue myös:

    Uusimmat