Pankkien tunnistusjärjestelmä muuttuu Suomessa – nykyinen ei ole enää tarpeeksi turvallinen

Suomen pankkien käyttämä TUPAS-protokolla ei ole nykymuodossaan riittävän vahva täyttämään sähköisen tunnistamisen vaatimuksia, jotka on sovittu EU-tasolla. Tiukentuneet tietoturvavaatimukset edellyttävät muutoksia tietojärjestelmissä viimeistään syyskuuhun 2019 mennessä, tiedottaa Viestintävirasto.

Tiesitkö? Suomessa palveli drive-in-pankki 1960-luvulla! Katso yllä oleva video!

Sähköisen tunnistamisen tietoturvavaatimukset ovat tiukentuneet viime vuonna, ja ne koskevat erityisesti pankkien tarjoamia TUPAS-pankkitunnistukseen perustuvia vahvoja sähköisiä tunnistuspalveluita käyttäviä asiointipalvelun tarjoajia.

TUPAS-protokolla tunnetaan kansankielisemmin verkkopankkitunnuksina, kertakäyttöisinä salasanoina.

TUPAS-protokollaa ei enää Viestintäviraston mukaan kehitetä, sillä saatavilla on vaatimukset täyttäviäkin protokollia, jotka pankit voivat ottaa käyttöönsä. Useimmat pankit ottavat todennäköisesti käyttöön kokonaan uuden protokollan, joka täyttää määräyksessä asetetut tietoturvavaatimukset.

Muutokset syyskuuhun 2019 mennessä

Määräysten mukaan muutokset sähköiseen tunnistamiseen olisi tullut toteuttaa jo 18.9.2018 mennessä, mutta toteutusaikataulua halutaan venyttää ja porrastaa syyskuuhun 2019 asti. Viestintäviraston mukaan muutosten toteuttaminen kaikissa asiointipalveluissa tämän vuoden syyskuuhun mennessä olisi haasteellista.

Pankkitunnistusta koskevat Suomessa käytännössä kahden lainsäädännön vaatimukset, koska pankkitunnuksia käytetään paitsi tunnistamiseen erilaisissa julkisissa ja yksityisissä sähköisissä asiointipalveluissa myös maksu- ja muiden pankkipalveluiden toteuttamiseen.

Kun pankkitunnuksia käytetään tunnistamiseen muissa kuin pankkipalveluissa, niitä koskevat vahvan sähköisen tunnistamisen vaatimukset.

Muutos ei koske mobiilivarmenteella tai poliisin myöntämillä, kansalaisvarmenteen sisältävillä henkilökorteilla tunnistamista.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja