Pankkien nimissä tehdyt tietojenkalastelupetokset jatkuvat, rikosilmoituksia tehty jo 700 – näin huijaus tapahtuu

Toimi näin, jos valepoliisi yrittää kalastella verkkopankkitunnuksiasi puhelimitse – katso jokaiselle hyödyllinen opastusvideo 3:11
Toimi näin, jos valepoliisi yrittää kalastella verkkopankkitunnuksiasi puhelimitse – katso jokaiselle hyödyllinen opastusvideo.

Pankkien nimissä tehdyistä tietojenkalastelurikoksista on tehty tämän vuoden aikana jo noin 700 rikosilmoitusta, kertoo keskusrikospoliisi (KRP).

Rikosten aiheuttaman taloudellisen vahingon määrä nousee KRP:n arvion mukaan lähes seitsemään miljoonaan euroon.

Kyseessä on rikostyyppi, jossa pankkien internet-sivuja muistuttavien valesivustojen avulla hankitaan ihmisten verkkopankkitunnuksia. Tämän jälkeen tilinomistajien varoja on siirretty oikeudettomasti tileiltä eteenpäin.

Teot ovat kohdistuneet useisiin suomalaisiin pankkeihin ja niiden asiakkaisiin, kertoo KRP.

Rikosten uhriksi on poliisin mukaan joutunut aluksi ikäihmisiä, mutta myöhemmin myös muihin ikäryhmiin kuuluvia.

Ensin kysytään verkkopankkitunnuksia

Rikostyypin ensimmäisenä vaiheena on KRP:n mukaan verkkopankkitunnusten kalastelu, joka tapahtuu rikollisen lähettämän tekstiviesti- tai sähköpostilinkin tai hakukoneoptimoinnin kautta.

Tällöin rikoksen uhriksi joutunut kirjautuu tietämättään verkkopankin sijasta rikollisen tahon hallinnoimalle alustalle, jolloin rikollinen toimija saa tietoonsa uhrin verkkopankkitunnukset.

Toinen vaihe on haltuun saatujen verkkopankkitunnusten väärinkäyttö.

Osassa tapauksista varainsiirrot on lisätty niin sanotulle odottavien maksujen listalle, josta tietämätön asianomistaja vahvistaa maksun omalla tunnuslukukoodillaan myöhemmin. Toisessa tekotavassa rikollinen lisää oman laitteensa hyväksyttyjen laitteiden listalle ja pääsee tämän jälkeen itse hyväksymään maksuja.

Rikoskokonaisuuden tutkintaa ja uusien rikosten estämistä varten poliisissa on perustettu määräaikainen valtakunnallinen tutkintaryhmä. Siihen on määrätty edustajat jokaisesta alueellisesta poliisilaitoksesta ja keskusrikospoliisista.

Poliisin neuvot huijausten välttämiseen

  •  Älä kirjaudu verkkopankkiisi tekstiviesteillä tai sähköpostitse saamiesi linkkien tai hakukoneiden antamien hakutuloksien kautta.
  • Lisää verkkopankkisi oikea osoite selaimesi kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin.
  •  Suosi oman pankkisi mobiilisovellusta, joka on turvallisin vaihtoehto.
  • Kerro ilmiöstä läheisillesi. 


Lue myös:

    Uusimmat