Poliisi varoittaa: Uusia verkkohuijauksia liikkeellä pankin nimissä

6:53
Katso video: Näin tunnistat huijarin, joka yrittää viedä rahasi – Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan toimitusjohtaja kertoo MTV Viiden jälkeen -ohjelmassa

Kuluneella viikolla on tapahtunut jälleen useampi verkkohuijaustapaus, jossa ihmisiä on huijattu internetin hakukoneita manipuloimalla hakeutumaan huijareiden tekemälle pankin valesivulle.

Itä-Suomen poliisilaitos varoittaa huijauksista, joissa pankin nimissä yritetään huijata ihmiseltä rahaa. Huijareiden tekemät pankkisivut näyttävät aidolta, minkä takia ihmiset päätyvät syöttämään niille tietojaan.

Poliisi kehottaa ihmisiä menemään pankin sivuille suoraan pankin omien verkkosivujen kautta tai käyttämään pankin omia mobiilisovelluksia. Pankin sivuille ei kannata mennä hakukoneiden kautta, poliisi toteaa.

– Oman pankin verkkopalvelusivuille kannattaa tehdä omalle tietokoneelle pikalinkki ja hoitaa pankkiasiat aina tämän tutun ja turvallisen linkin kautta. Mikäli käyttää puhelinta tai tablettia, niin silloin kannattaa käyttää oman pankin valmista sovellusta pankkiasioiden hoitoon, sanoo Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Teemu Moilanen.

Moilanen muistuttaa, että valesivuille syötetyt tiedot päätyvät suoraan rikollisten käsiin. Siksi uhrin tilillä olevat rahavarat on voitu myös siirtää rikollisten tileille.

Alkukesästä tuli ilmi useita vastaavia tapauksia samalla tekotavalla.

Poliisin mukaan paras keino ehkäistä rikoksia on kertoa huijauksista ja keskustella asiasta välittömästi oman lähipiirin kanssa. Nopea reagointi on tärkeää, sillä ripeät alkutoimenpiteet parantavat poliisin mahdollisuuksia saada rikolliset kiinni.

Näin voidaan saada palautettua myös menetetyt rahat.

– Kaikki kulunut aika auttaa rikoksentekijää ja hankaloittaa uhrin tilannetta. Varat siirtyvät eri tilien kautta nopeassa tahdissa Suomesta myös ulkomaille, jolloin siirrettyjen varojen takaisin saanti ja poliisin tutkinnan työ hankaloituu, rikoskomisario Moilanen kertoo.

Poliisin ohje on, että huijatuksi tullessaan uhri ottaa välittömästi yhteyttä omaan pankkiin ja kertoo huijausepäilystä. Pankkia tulee pyytää palauttamaan kaikki rahasiirrot ja sulkemaan tilit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja