Pandemian vuoksi siirtyneet kotimaisten elokuvien ensi-illat pamahtavat teattereihin

6:58
MTV oli paikalla, kun elokuvateatteri avasi ovensa – tältä näyttää sali, jossa suurinta osaa penkeistä ei saa käyttää

Elokuvateattereiden kävijämäärät ovat romahtaneet pandemiaa edeltäneestä tasosta.

Kuluvan vuoden jälkimmäiselle puoliskolle on kaavailtu yhteensä noin 30:tä kotimaisten elokuvien ensi-iltaa, Suomen elokuvasäätiö kertoo tiedotteessaan.

Elokuvavuosi ei ole toistaiseksi tarjonnut ensi-iltoja totuttuun tapaan. Esityksiä on lykätty myöhemmäksi koronapandemian vuoksi, ja ensi-iltoja on nyt elokuvasäätiön mukaan jonoksi asti.

Tilanteen takia teattereissa on esitetty vanhojakin elokuvia. Alkuvuoden 50 katsotuimman elokuvan joukkoon mahtui muun muassa Star Wars -saagan toinen osa Imperiumin vastaisku, joka on vuodelta 1980.

Alkuvuoden katsotuin elokuva oli Marko Röhrin ohjaama luontodokumentti Tunturin tarina. Ennakkonäytöksinä esitettyä elokuvaa kävi katsomassa lähes 18  000 katsojaa. Dokumentin varsinainen ensi-ilta on siirretty kuluvan vuoden joulukuulle.

Pudotus pienintä Pohjois-Suomessa

Elokuvateattereiden kävijämäärät ovat edelleen vain murto-osa pandemiaa edeltäneestä tasosta, elokuvasäätiö kertoo.

Alkuvuoden aikana elokuvissa kävi vajaat 290  000 ihmistä. Tämä on yli 90 prosenttia vähemmän kuin samalla ajanjaksolla kaksi vuotta sitten.

Pelkästään vuodenvaihteessa 2019–2020 elokuvissa kävi yhden viikon aikana lähes 420  000 ihmistä.

Maakunnissa suurimmat pudotukset nähtiin alkuvuonna Päijät-Hämeessä, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Näissä kävijämäärät olivat 96–98 prosenttia pienemmät kuin vuonna 2019.

Pienintä pudotus oli Kainuussa, Lapissa ja Pohjanmaalla, joissa katsojaluvut olivat 77–79 prosenttia pienemmät kuin vastaavaan aikaan kaksi vuotta sitten.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja