Elokuvateatterit kärsineet 120 miljoonan euron menetyksistä koronan vuoksi – 2 metrin turvaetäisyys aiheuttaa harmaita hiuksia: "Tässä ei ole mitään järkeä"

2:03
Tältä 2 metrin turvaväli elokuvateatterien saleissa todellisuudessa näyttää – katso video!

Elokuvateattereiden piina jatkuu ainakin elokuun puolelle saakka, kun kahden metrin turvaväli vaaditaan vielä ainakin kuukauden verran. Katso videolta, miltä turvaetäisyys näyttää tyhjässä salissa!

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoi perjantaina julkaisemassaan ennakkotiedotteessa, että pääkaupunkiseudun yleisötilaisuuksiin ja kokoontumisiin liittyviä rajoituksia tullaan jatkamaan elokuun 10. päivään saakka. 

Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa elokuvateattereiden osalta sitä, että kahden metrin turvaväli on mahdollistettava jokaiselle asiakkaalle – siis jokaiseen ilmansuuntaan.

Tämän vuoksi Suomen Filmikamarin ryn toimitusjohtaja Tero Koistisen mukaan elokuvasaleihin voidaan ottaa 10–25 prosenttia koko asiakaskapasiteetista riippuen siitä, miten asiakkaat valitsevat paikkansa. 

Korona-aikana yksittäinen sali voikin olla loppuunmyyty, vaikka salissa istuisi muutama ihminen. 

– Jos puhutaan vaikkapa 150 henkilön salista, saattaa olla, että sinne mahtuu 14 ihmistä riippuen siitä, mistä ihmiset ostavat paikkansa.

– Asiakkaat ovat tietysti pettyneitä, kun on loppuunmyytyjä näytöksiä, jotka tarkoittavat sitä, että salissa on 75 prosenttia tyhjää. 

Katso yllä olevalta videolta, miltä kahden metrin turvaetäisyys todellisuudessa näyttää tyhjässä elokuvasalissa! 

"Kahden metrin turvaväli ei tällä hetkellä perustu mihinkään lakiin"

Koistisen mukaan asetelma on epäreilu: samalla, kun elokuvateatterissa vaaditaan kahden metrin turvaväliä, kaupat, baarit ja ravintolat saavat ottaa sisälle asiakkaita huomattavasti enemmän – puhumattakaan julkisista liikenteestä tai ulkotiloista, kuten terasseista.

– Se on epäreilua ja toisekseen, rajoituksilla ei ole terveysturvallista merkitystä – tässä ei ole mitään järkeä. 

Koistinen perustelee näkemystään muun muassa sillä, että elokuvateattereissa ei ole levinnyt tunnettuja tartuntaketjuja. 

– Jos kaikkialla muualla Suomessa on terveysturvallista kokoontua alle kahden metrin turvaväleillä, niin minkä takia elokuvateattereissa tämä olisi terveysturvallisuudesta riippuva asia.

Koistinen perustelee näkemystään muun muassa sillä, että elokuvateattereissa ei ole levinnyt tunnettuja tartuntaketjuja. 

– Tämä kahden metrin turvaväli ei tällä hetkellä perustu mihinkään lakiin tai asiakirjoihin – se on avin oma päätös.

120 miljoonan menetykset koronan vuoksi

Tieto kokoontumisrajoitusten jatkamisesta on kova isku valtakunnallisella tasolla, sillä Koistisen mukaan pääkaupunkiseutu ja Lahti vastaavat vuodesta riippuen 30–40 prosentista elokuvakäynneistä.

Korona-aikana elokuvateattereiden liikevaihto on Suomen Filmikamarin arvion mukaan tipahtanut noin 120 miljoonaa euroa. Lukuun on huomioitu esimerkiksi lippu- ja oheismyynti. 

Koistisen mukaan valtio on tukenut rahallisesti joitakin pieniä elokuvateattereita, mikä on pitänyt kaikkein pienimmät teatterit ainakin toistaiseksi tolpillaan. 

– Syksy ja loppukesä varmasti näyttää, ketä tantereesta nousee pystyyn. Huolissamme tietysti olemme, Koistinen pohtii. 

8:13
120 miljoonan menetykset – onko elokuvateattereiden koronarajoituksissa mitään järkeä? MTV Uutiset Live vieraili Tennispalatsissa, kato koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja