Mainos

Palveluyritysten halu kasvaa ei riitä työttömyyden purkuun

Uusien yritysten perustaminen palvelualalle lisää tuoreen tutkimuksen mukaan työllisyyttä vain rajallisesti.

Palvelualan yritykset eivät tuoreen tutkimuksen mukaan kykene työllistämään odotettua määrää työntekijöitä, mikäli yrittäjyyttä ja sen kasvuhaluja ei pystytä lisäämään.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan Palvelutyönantajille tekemän tutkimuksen mukaan etenkin työmarkkinoiden jäykkyyksien katsotaan jarruttavan yritystoiminnan laajentumista. Suomessa yrittäjäaktiivisuus on yhä alhainen.

Vaikka palvelualojen yrittäjyys kasvaa nopeimmin ja työllistää eniten, uusien yritysten perustaminen lisääkin työllisyyttä vain rajallisesti. Ylivoimainen enemmistö yrityksistä ei palkkaa yrittäjäperheen ulkopuolisia työntekijöitä, joten työllistäjinä on vain pienehkö kasvuyritysten joukko.

Etlan toimitusjohtaja Pekka Ylä-Anttila ja tutkimusjohtaja Petri Rouvinen arvioivat tutkimuksessaan, että uusien yritysten perustamisen moninkertaistuminenkaan ei ratkaise työttömyysongelmaa ainakaan kolmeen vuoteen. Kasvuhalut syntyvät vasta 5-10 vuoden vakiintumiskauden jälkeen.

Useimmat uudet yrittäjät suuntautuvat paikallisille kuluttajamarkkinoille. Noin viidennes aikoo toimia edes jossain määrin kansainvälisesti. Innovatiivisina uusista yrityksistä voidaan pitää 5-10 prosenttia. Vain muutama prosentti on kasvuhakuisia.

Palveluyrittäjyys kasvaa nopeimmin ja työllistää eniten -nimisessä tutkimuksessa selvitettiin uusyrittäjyyttä ja työllisyyttä erityisesti palvelualoilla. Se pohjautuu pääasiassa lokakuussa 2003 perustetuille yrityksille suunnattuun kyselyyn. Puhelimitse tavoitettiin 870 yrittäjää.

Naiset ja nuoret ryhtyvät yrittäjiksi

Yrittäjiksi ryhtyvistä kolme neljäsosaa suuntaa palvelualoille, ja osuus on edelleen kasvussa. Nopeimmin kasvaa yritys- ja hoivapalveluiden osuus.

Neljännes viime vuoden lopulla perustetuista yrityksistä suuntautui vähittäiskauppaan. Liike-elämän palveluja tarjosi 16 prosenttia ja terveys- ja sosiaalipalveluja seitsemän prosenttia uusista yrityksistä.

Tulosten mukaan naisten osuus yrittäjistä on kasvussa. Uusista yrittäjistä runsaat 40 prosenttia on naisia, kun osuus olemassa olevassa yrittäjäkannassa on kymmenisen prosenttiyksikköä pienempi.

Uusien yrittäjien keski-ikä on 35 vuotta, ja halukkuus yrittäjäksi ryhtymiseen näyttäisi olevan suurempaa nuorempien keskuudessa.

Vain reilu viidennes uusista yrittäjistä on sellaisia, joilla on ennestään yrittäjäkokemusta, mutta neljällä viidestä on perheessään tai muussa lähipiirissään yrittäjiä. Läheiset kokemukset muiden yrittäjyydestä johtavat usein oman yrityksen perustamiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.