Mainos

Palvelunestohyökkäykset haitanneet useita verkkopalveluja - muun muassa Netflix ja Twitter pätkivät

Useiden suosittujen nettipalvelujen toiminnassa on ollut tänään ja eilen häiriöitä palvelunestohyökkäyksien takia.   

Muun muassa Twitterin, Spotifyn, Netflixin ja PayPalin käyttäjät ovat kertoneet ongelmista. Häiriöitä on ollut ainakin Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Sivustot ovat toimineet hitaasti tai niille ei ole päässyt ollenkaan.  

Palvelunestohyökkäykset ovat kohdistuneet Dynamic Network Services -nimiseen verkkopalveluyritykseen, jonka asiakkaita useat suositut nettipalvelut ovat. Asiantuntijoiden mukaan onkin huolestuttavaa, kuinka monta merkittävää nettipalvelua saatiin polvilleen hyökkäämällä vain yhtä yritystä vastaan.  

Jotkut pitivät hyökkäyksen laajuutta merkkinä siitä, että taustalla on valtiollinen toimija.  

– Ei tällaista tee joku kellarissaan istuva yksittäinen hakkeri, epäili tietoturvayhtiö Carbon Blackin turvallisuusstrategi Eric O'Neill.

Esineiden internet mukana hyökkäyksissä  

Hyökkäysten tekijät eivät ole tiedossa. Yhdysvaltojen viranomaiset tutkivat asiaa.  

Palvelunestohyökkäykset tapahtuvat siten, että tekijät murtautuvat suureen joukkoon tietokoneita tai muita verkkoon kytköksissä olevia laitteita. Niitä käytetään luomaan keinotekoista ruuhkaa, joka estää palvelun käytön tai sivuston toiminnan.  

Asiantuntijoiden mukaan tämänkertaisiin hyökkäyksiin oli ilmeisesti valjastettu mukaan myös erilaisia nettiin kytkettyjä, puutteellisesti suojattuja laitteita, kuten kodinelektroniikkaa. Hyökkäyksissä epäillään käytetyn Mirai-ohjelmaa, jolla voi ottaa haltuunsa tällaisia laitteita.  

Niin kutsutun esineiden internetin laajentuessa asiantuntijat varoittavat, että palvelunestohyökkäykset tulevat jatkossa vain lisääntymään ja voimistumaan.  

Hyökkäysten määrä on jo voimakkaassa kasvussa: verkkopalveluyritys Verisignin mukaan hyökkäyksiä tehtiin huhti-kesäkuussa 75 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.  

Hyökkäysten motiivit ovat moninaisia. Yksi niistä on puhdas kiusanteko. Hyökkääjät saattavat myös esimerkiksi yrittää kiristää rahaa kohteiltaan.  

Verkkoasiantuntija James Scott totesi, että hyökkäykset osoittavat taas kerran internetin haavoittuvuuden.  

– Internetiä ei alkuperäisessä muodossaan suunniteltu turvallisuus etusijalla, hän sanoi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.