"Internetin historian suurin" kyberhyökkäys iski venäläiseen it-jättiin – tällainen se oli

2:23
Katso videolta, miten parannat tietoturvaasi.

Venäläinen it-jätti Yandex joutui elo–syyskuun vaihteessa valtavan kyberhyökkäyksen kohteeksi. Reutersin mukaan kyseessä oli jopa kaikkien aikojen suurin palvelunestohyökkäys.

Palvelunestohyökkäyksessä hyökkääjät pyrkivät joukolla ruuhkauttamaan kohteen palvelimet estääkseen sen toiminnan. Palvelu lamautuu, kun se ei pysty vastaamaan käyttäjien kysyntään.

Hyökkäys kesti noin kuukauden, sillä Yandexin jakamien tietojen mukaan palvelimiin kohdistui tavallista enemmän palvelupyyntöjä jo 7. elokuuta, minkä jälkeen pyyntöjen määrä vain kasvoi.

Yandex on tiedottanut hyökkäyksen olleen laajimmillaan 5. syyskuuta, jolloin yhtiön palvelimille tehtiin lähes 22 miljoonaa palvelupyyntöä sekunnissa, minkä yhtiö sanoo olleen internetin historian suurin palvelunestohyökkäys. Yhtiö kertoo pystyneensä myös torjumaan hyökkäyksen.

Palvelunestohyökkäyksiin keskittynyt yhdysvaltalainen tietoturvayhtiö Cloudfare havaitsi heinäkuussa hyökkäyksen, jonka voimakkuus oli 17,2 miljoonaa pyyntöä sekunnissa. Tätä on pidetty historian tähän asti suurimpana palvelunestohyökkäyksenä.

Bleeping Computer kirjoittaa, että hyökkäys kohdistui Venäjän sisäiseen Runet-verkkoon, jonka varaan Venäjä voi tarvittaessa irtautua julkisesta internetistä. Tämä ”Venäjän sisäinen internet” on rakennettu siltä varalta, että esimerkiksi vieraan valtion sotatoimet katkaisisivat Venäjän yhteyden internetiin.

Tiettävästi isku ei voimakkuudestaan huolimatta tuottanut Yandexille vahinkoa. Iskun epäillään tulleen Baltian maissa toimivan bottiverkon eli kaapattujen internetiin kytkettyjen koneiden kautta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja