"Paluuta maailmaan, missä ennen pandemiaa olimme, ei ole" – Suomessa meneillään suurin työelämän murros sitten toisen maailmansodan

Hybridityöstä tullut uusi normaali 2:37
Kolmannella sektorilla asiantuntijana työskentelevä Kaisa Kauhanen kertoi, millaisia vaikutuksia hybridityöllä on ollut hänen työhyvinvointiinsa.

Tuore kirja, Kiitti mulle riitti – Näin selviydyt voittajana työelämän turbulenssista (Alma Talent 2023), väittää, että työn luonne erilaisilla työpaikoilla on muuttunut korona-pandemian aikana enemmän kuin koskaan sitten toisen maailmansodan. Isoimman muutoksen työelämään on aiheuttanut etätyö ja niin sanottu hybridityö.

Kirjaa varten viestintäasiantuntijoina työskentelevät Miia Savaspuro ja Sara Lindström haastattelivat useita tutkijoita, yritysjohtajia ja työelämän muutosta seuranneita asiantuntijoita. Lindströmin mukaan työelämässä eletään nyt pandemian jälkeisessä välitilassa. 

– Nyt haetaan eri työpaikoilla, organisaatioissa niitä käytäntöjä. Mietitään, mitä tämä hybridityö tarkoittaa meille, millaisia työtiloja tarvitaan, miten me johdetaan, kun puolet on toimistolla ja puolet on etänä. Mietitään myös, miten rakennetaan yrityskulttuuria, kun puolet tekijöistä ei ole toimistolla, Lindström listaa.

Kirjan tekoprosessissa kävi selväksi, että vaikka paluuta entiseen työelämään ei enää ole, niin monilla työpaikoilla on haluttu tehdä kurinpalautusta.

– Paluuta maailmaan, missä ennen pandemiaa olimme, ei ole. On ruvettu luomaan sääntöjä eli esimerkiksi 2–3 päivää viikossa on pakko tulla toimistolle, edellytti työtehtävät sitä läsnäoloa tai ei. Jonkinlaista kaipuuta vanhaan on nähtävissä. Aikalailla kipuillaan tämän asian kanssa monilla työpaikoilla, Savaspuro toteaa.

Työelämässä menossa historiallinen murros 11:49
Millaiset asiat yllättivät tekijät työelämän murrosta tutkiessa? Katso koko haastattelu MTV Viiden jälkeen!

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat