Asiantuntijat luopuisivat etätyösuosituksesta – "En usko kaikkien palaavan rynnimällä toimistolle"

Pitäisikö etätöistä palata jo työpaikoille? 9:13
Pitäisikö etätöistä palata jo työpaikoille? Katso koko keskustelu tästä.

Etätyö on ollut monelle suomalaiselle arkipäivää jo kaksi vuotta jatkuneen koronapandemian aikana. Suositus etätyöstä on voimassa toistaiseksi, ja sen perusteita tullaan tarkastelemaan viimeistään 15. helmikuuta. 

Kuten muidenkin koronarajoitusten kohdalla, moni haluaisi siirtyä myös etätyöstä takaisin työpaikalle. MTV:n Uutisaamussa aiheesta keskustelivat johtaja Taina Susiluoto Elinkeinoelämän keskusliitosta ja Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula. Molemmat ovat sitä mieltä, että etätyösuosituksesta voitaisiin jo luopua.

Koivulan mukaan tutkimukset osoittavat, että pandemian alkuvaiheessa etätyöllä oli positiivisia vaikutuksia työtehoon ja -hyvinvointiin. Sen jälkeen kehitys on mennyt huonompaan suuntaan, ja tilanne on hänen mukaansa polarisoitunut yksilöiden ja eri työyhteisöjen välillä.

– Pitäisi mennä normaaliin käytäntöön ja mennä riskiarvio edellä työpaikoilla. Mikä on se fiksu balanssi läsnä- ja etätyön välillä. Korona on virstanpylväs ajattelussa ja pitkällä tähtäimellä tullaan tekemään enemmän etätyötä kuin ennen koronaa. Nyt pitää vain löytää se balanssi, sanoo Antti Koivula.

Taina Susiluoto perustelee kantaansa rokotekattavuudella, tautitilanteen helpottumisella ja sairaalahoidon vakaudella. Hallitus on myös ilmoittanut rajoitusten purkamisesta helmikuun aikana.

– Etätyöllä on myös välillisiä vaikutuksia talouteen. Erityisesti matkailuun, ravintola-alaan, kuljetuksiin ja erikoiskauppaan, sanoo Susiluoto.

Luottamus ja tekniikkaosaaminen auttoivat etätyössä

Molemmat keskustelijat ovat samaa mieltä siitä, että Suomi on pärjännyt etätyöaikana hyvin kansainvälisesti vertaillen. Antti Koivula nostaa esiin hyvän työturvallisuuskulttuurin ja työterveyshuollon, joka on mahdollistanut työskentelyn myös paikan päällä.

– Siirtyminen etätyöhön on mennyt hyvin. Se lähtee luottamuspääomasta ja teknologisesta osaamisesta. Siksi uskon, että olemme lopulta niitä kansakuntia, jotka tulevat työelämän kannalta pandemiasta ulos ihan hyvässä kunnossa. 

– Vaikka suosituksesta luovuttaisiin, niin en usko kaikkien palaavan rynnimällä toimistolle. Siitä tulee hybridimalli, ja osaamme kyllä toimia. Nyt pitäisikin antaa työpaikoille vapaus päättää, miten tämä uusi työelämä järjestetään, sanoo Taina Susiluoto.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lue myös:

    Uusimmat