Mainos
Mainos

Paluu arkeen – tissuttelu kuriin loman jälkeen

Moni antaa itselleen luvan ottaa lomalla hiukan rennommin.  Syödä ja juoda mitä haluaa ja kuinka paljon  vain, seurauksista huolimatta. Lomalta paluu voikin olla rennon loman jälkeen melko vaikeaa.

Paluu arkeen kostean kesän jälkeen voi olla ahdistava kokemus, jos on esimerkiksi tottunut palkitsemaan itsensä joka iltapäivä drinkillä. Voiko alkoholinhuuruinen kesäloma näkyä loman jälkeen heti laboratoriokokeissa? Mitä muita vaikutuksia lomarentoilulla voi olla? Kysyimme asiasta Terveystalon työterveyslääkäri Päivi Metsäniemeltä.

– Harvemmin lomalla pistetään niin ranttaliksi, että se näkyisi heti piikkinä laboratoriokokeissa. Jos juominen kuitenkin riistäytyy lomalla käsistä, niin kyllä se on ollut ongelma jo ennen lomaa. Kohtuukäyttäjä voi lomalla  lipsua jonkun verran, eikä se näy vielä laboratoriokokeissa, mutta täytyy muistaa, että lipsuminen voi aiheuttaa muita terveydellisiä ongelmia, jotka ovat nähtävissä ilman kokeitakin.

Runsas alkoholin nauttiminen esimerkiksi vaikuttaa heti unen pituuteen ja laatuun. Jos lomalla tulee juotua päivittäin tai lähes päivittäin, ei yöuni ole enää palauttavaa, verrattuna sellaiseen aikaan, kun ei käytä alkoholia, Päivi Metsäniemi kertoo.

Kuinka paljon on liikaa?

Alkoholin vaikutus on yksilöllistä. Ihmisen paino vaikuttaa merkittävästi alkoholin imeytymiseen. Siksi miehet kestävät alkoholia jo kokonsa takia paremmin kuin naiset ja tämän takia naisten ja miesten riskirajat ovat erilaiset.

Jo yksi annos alkoholia voi vaikuttaa yöunen laatuun ja sen myötä vireystasoon. Jos riskirajat paukkuvat jatkuvasti, eikä yöuni ole palauttavaa, kannattaa miettiä omaa alkoholin käyttöään, pitää tipattomia päiviä ja hakeutua asiantuntijan juttusille.

Alkoholin kohtalaisen riskin rajat keskikokoiselle, terveelle työikäiselle miehelle ja naiselle.

Yksi annos = noin yksi 12 cl viinilasillinen tai 0,33 l keskiolutpullollinen.

                         Päivässä            Viikossa

Mies                   2                           14

Nainen              1                           7

Kuinka nopeasti epäterveelliset elämäntavat näkyvät laboratoriokokeissa?

– Jos tissuttelu ja herkuttelu ovat jatkuneet koko lomakuukauden ajan, voi mennä viikkoja, että elimistö palautuu normaaliin tilaan. Lisäksi loman jälkeinen maanantai voi olla todella stressaava ja aiheuttaa ahdistusta sekä uniongelmia, Metsäniemi kertoo.

Lomanaikainen syöpöttely voi näkyä maksa-arvojen ja verensokerin kohonneissa arvoissa. Sen sijaan kokonaiskolesteroli ei kuukauden ylensyönnissä välttämättä nouse, mutta koska kolesteroli jakautuu alatyyppeihin, niin niissä arvoissa se voi jo näkyä.

– Hyvä uutinen on se, että jos normaali elämä on ollut ennen lomaa terveellisellä tasolla, niin kyllä ne kohonneet arvot sieltä laskevat jo muutamassa viikossa. Erityisesti kolesterolin triglyseridiarvot laskevat ruokavaliolla sinne tasolle, missä ne olivat ennen lomaa. Ruoalla herkuttelu ei ole kuitenkaan niin vaarallista kuin alkoholi, jos oikeasti osaa korjata tilanteen loman jälkeen. Alkoholi sen sijaan voi aiheuttaa riippuvuutta ja sen vähentäminen ilman apua voi olla vaikeaa, Metsäniemi neuvoo.

Kolesterolin suositusarvot

Kokonaiskolesteroli                  alle 5

LDL-kolesteroli (huono)          alle 3

HDL-kolesteroli (hyvä)             naisilla yli 1,2 ja miehillä yli 1,0

Triglyseridit                                   alle 1,7

Hyvien (HDL-kolesteroli)ja pahojen( LDL-kolesteroli) kolesteroliarvojen suhde on tärkeä. Jos hyvää kolesterolia on runsaasti (naisilla yli 1,2 ja miehillä yli 1,0), se kumoaa huonon kolesterolin vaikutukset. Hyvän kolesterolin määrää kannattaa pyrkiä kasvattamaan ruokavaliolla ja lisäämällä liikuntaa.


 

 

 

 

 

 

 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.