Paluu arkeen loman jälkeen? Mañana-mentaliteetti auttaa

Kesälomat alkavat pikkuhiljaa olla ohi suurelta osalta työikäisistä ja töihin palataan joukolla elokuun ensimmäisillä viikoilla. Aina töihin paluu ei suju kuin Strömssössä, vaan töihin palaaja on jäänyt lomatilaan.

Sisäsiistissä toimistotyössä on yli puolet työpäivästä jo taitettu, eli voiton puolella ollaan.

Miten sinulla on sujunut ensimmäinen työpäivä loman jälkeen? Muista, ettet saa olla itsellesi liian ankara.

Varaa aamuihin aikaa

Aloita lomaltapaluuviikon päivät rauhallisesti. On turha miettiä mitä kaikkea ei ole tehnyt tai mitä kaikkea joutuu tekemään. Kohtaat ne sitten kun niiden aika on.

Jos herätyskello on vihollisesi ja sängystä ei pääse ylös lukuisten torkuttelujenkaan jälkeen, tiedät olevasi yhä henkisesti lomalla. Töihin on pakko palata joten käytä mitä tahansa keinoja hyväksi sängystä ylöspääsemiseksi.

Varaa aamurutiineihin aikaa. Vaikka ennen lomaa saitkin itsesi ylös sängystä ja ulos ovesta tunnissa, ei se tällä viikolla välttämättä onnistu. Ja vaikka onnistuisikin, sinulla on sitten aamusta luppoaikaa vaikka sille toiselle kahvikupilliselle.

Muista hengittää työpäivän aikana

Ota taukoja päivän aikana, jos mahdollista. Hengähdä ja hengitä syvään sisään ja ulos nenän kautta pari kertaa. Jos tunnet pakokauhun nousevan, sano siitä reilusti työkavereille – kaikki tietävät miltä lomalta paluu tuntuu, joten myönnä se myös itsellesi.

Sinun ei (toivottavasti) oleteta pystyvän heti samaan työtahtiin kuin ennen lomia, joten älä stressaa. Pyydä rohkeasti apua, jos et ehdi kaikkea tai siirrä myöhempään sen minkä pystyt.

Iltalomalle!

Kun pääset töistä, tee jotain mistä lomalla ollessasi nautit: käy vaikka iltakävelyllä, poikkea terassille lasilliselle, palauta mieleesi loman rento tunnelma. Jos mielesi tekee mennä rannalle, mene!

Älä jää sohvan pohjalle tuskailemaan mitä et voi tehdä enää.

Vain välttämättömin

Tee kotitöistä vain ne välttämättömimmät, suursiivoukset voit jättää toiseen päivään.

Omaksu itsellesi sovellettu mañana-mentaliteetti: Tee huomenna se, minkä voit jättää huomiseksi. Palaile lomalta rauhassa.

Jos olet perheellinen muista, että se miten sinä voit, vaikuttaa koko perheeseen. Lomaltapaluu voi olla vaikea paikka kaikille, joten hetki hitaammin pitää arjen kasassa.

Ensimmäinen viikko on rankin, sitten pitäisi jo helpottaa. Mikäli olosi on yhä ahdistunut, mieti mikä siihen voi olla syynä ja käy puhumassa asiasta lääkärille.

Lue myös:

    Uusimmat