Palkittu ydinjäte-elokuva tehtiin Suomen koetunneleissa

Samaan aikaan, kun Suomeen puuhataan jopa kahta uutta ydinvoimalaa, on kriittinen keskustelu ydinvoiman vaaroista vähäistä.

Tanskalaisohjaaja Michael Madsen haluaa herätellä tätä keskustelua ydinjätteen käsittelystä ja sijoittamisesta kertovalla elokuvallaan, joka on kuvattu Eurajoella. Kansainvälisestikin palkittu filmi Into Eternity (Ikuisesti) kysyy muun muassa, onko ihmisellä moraalista oikeutta haudata kallioon myrkkyä, joka säilyy tappavana kymmeniätuhansia vuosia.

Elokuva on kuvattu ydinjätteiden loppusijoituksista huolehtivan yrityksen Posivan koetunneleissa, Olkiluotoon rakennettavassa ONKALOssa.

- Jokainen ydinvoimavaltio seuraa nyt teitä, ratkaisetteko loppusijoitusasian ja myönnetäänkö lupa. Jos valtionne antaa Posivalle loppusijoitusluvan, muut yhtiöt maailmalla voivat sanoa, että ydinjäteongelma on ratkaistu, sanoo elokuvan ohjaaja Michael Madsen.

- Teillä Suomessa ydinjäte muuttuu täysin turvalliseksi 100 000 vuodessa. Yhdysvalloissa kyseiseksi ajaksi on arvioitu miljoona vuotta. En tiedä, kumpi on sitten oikea aika. Onhan tässä pientä epävarmuutta siitä, miten kauan jäte on hengenvaarallista.

Dokumenttielokuva esitettiin tänään eduskunnan kansalaisinfossa. Paikalla oli myös ONKALOn rakentajia. Ydinjätteiden käsittelyyn erikoistuneen Posiva-yhtiön varatoimitusjohtaja Timo Äikäs kehui filmiä hienoksi taiteeksi, mutta moitti sen uhkakuvia liioitteluksi.

- Moraalista keskustelua pitää aina käydä. Mutta kaikkea ei voida tietää, siksi epävarmuudet pitää kattaa tieteellisillä arvioilla ja hyvällä tekniikalla. Ja viime kädessä pitää kantaa riskit ja tunnistaa ne, sanoi Äikäs MTV:n uutisten haastattelussa.

Katso Kari Pyrhösen juttu

Lue myös:

    Uusimmat