Karut kuvat paljastavat: Nuoren naisen asunto täpötäynnä tavaraa – nälkiintynyt koira joi vettä akvaariosta

Karut kuvat paljastavat: Nuoren naisen asunto täpötäynnä tavaraa – nälkiintynyt koira joi vettä akvaariosta 1:17
Tällaisissa oloissa lemmikit elivät – katso poliisin kuvat tarkastetusta asunnosta

Käräjäoikeus tuomitsi nuoren naisen eläinsuojelurikoksesta ja määräsi kahden vuoden eläintenpitokiellon. Nainen oli pitänyt koiria sotkun keskellä eikä ollut huolehtinut eläimistä tarpeeksi.

Eläinlääkärit ja poliisit tekivät eläinsuojelutarkastuksen naisen asuntoon marraskuussa 2020.

Poliisin ottamien kuvien perusteella vastassa oli sekasorto, jonka keskellä eli muun muassa kolme koiraa ja useampia kissoja.

Asunto oli täynnä tavaraa, ja röykkiöt olivat vallanneet tasojen ja pöytien lisäksi suurilta osin myös asunnon lattiat. Asunnon makuuhuone oli niin täynnä, ettei sinne mahtunut menemään ollenkaan.

Kun virkaeläinlääkäri, kunnaneläinlääkäri ja kolme poliisia astuivat asuntoon, yksi vastassa olleista koirista ripuloi keskelle lattiaa.

Lisäksi asunnossa ollut sakanpaimenkoira käyttäytyi aggressiivisesti toisia koiria kohtaan ja yksi koirista joi olohuoneessa olleesta akvaariosta.

Paljastui, että koirat olivat nälkiintyneitä ja selvästi aliravittuja. Niillä ei ollut tarpeeksi ruokaa tai puhdasta juomavettä.

Tuli oikeusjuttu. Nainen kiisti syyllistyneensä eläinsuojelurikokseen ja kertoi, että hänen elämänsä oli tarkastuksen aikaan ollut hyvin vaikeaa. Nainen selitti asuntonsa tavarapaljoutta sillä, että hän oli joutunut muuttamaan äkillisesti suuremmasta asunnosta pois.

Nainen sai pitää uuden koiransa

Naisen mukaan eläinten asuinolosuhteet eivät täyttäneet eläinsuojelurikoksen tunnusmerkistöä.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus oli eri mieltä. Nainen tuomittiin eläinsuojelurikoksesta 60 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen. Sakoista jäi naisen tuloilla maksettavaa minimimäärä, 360 euroa.

Oikeuden mukaan nainen oli jättänyt koirat vaille asianmukaista hoitoa ja ravintoa ja aiheuttanut näille pitkittynyttä ravinnonpuutosta ja tarpeetonta kipua, kärsimystä ja tuskaa. Lisäksi nainen oli pitänyt eläimiä sopimattomassa asunnossa, jossa oli liian vähän tilaa eläimille.

Koirien käytössä oli vain pieni osa lattiapinta-alasta. Asunto oli myös täynnä tavaraa ja siivottomassa kunnossa. Tästä aiheutui eläimille oikeuden mukaan pitkittynyttä stressiä.

Sakkorangaistuksen lisäksi oikeus määräsi naisen kahden vuoden mittaiseen eläintenpitokieltoon.

Nainen oli oikeudessa käsiteltyjen tapahtumien jälkeen hankkinut uuden, pienen koiran. Oikeus antoi naisen pitää kyseisen koiran, sillä sen ottaminen pois naiselta olisi ollut tarpeettoman julmaa. Nainen myös kertoi, että hänen elämäntilanteensa oli kohentunut tuomioon johtaneen tarkastuksen jälkeen.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat