Poliisi epäilee: Eläimiä kuljettanut mies aiheutti rescuekoirille kärsimystä, kipua ja tuskaa – kymmenen koiraa kuoli

Poliisi epäilee koiria kuljettanutta miestä törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Helsingin poliisi epäilee 24-vuotiaan miehen kuljettaneen eläimiä huonoissa olosuhteissa aiheuttaen niille tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa.

Eläimet olivat Venäjältä Moskovasta matkaan lähteneitä rescuekoiria, joiden piti tulla Tallinnan kautta Helsinkiin. Koiria oli 32, ja seitsemän niistä oli poliisin mukaan kuollut matkan aikana. Myöhemmin eläinlääkäri lopetti kolme koiraa.

Kolme koiraa on edelleen hoidossa Yliopistollisessa eläinsairaalassa.

– Epäilty toi koirat Suomeen pienessä kuljetusyhtiön kuorma-autossa, joka ei ole tarkoitettu eläinten kuljettamiseen. Auton ilmastointi oli puutteellinen, ja tämänhetkisen tiedon mukaan olosuhteet eivät muutenkaan olleet sopivat eläinten kuljettamiseen, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Crista Granroth tiedotteessa.

Kolme koiraa on edelleen hoidossa Yliopistollisessa eläinsairaalassa. Autossa olleista koirista 18 oli sen verran hyvässä kunnossa, että ne pääsivät jo lauantaina kotihoitoon.

Laivalla vastuu eläimistä on kuljettajalla tai omistajalla

Tallinnasta Helsinkiin koirat kulkivat Tallink Siljan laivassa. Yhtiöstä kerrotaan, että eläimet saa jättää autoon ainoastaan matka-ajaltaan kaksi tuntia kestävien pikalaivojen kyydissä. Pidemmillä laivamatkoilla eläimiä ei yhtiön mukaan saa jättää autoon autokannelle ollenkaan.

Matkan aikana vastuu eläimistä on yhtiön mukaan eläinauton kuljettajalla tai eläinten omistajalla. Autokansi on matkan aikana suljettu, mutta pyytäessä sinne pääsee eläinten luokse myös matkan aikana.

Poliisin mukaan koiria kuljettaneen auton ilmastoinnissa oli puutteita. Tallink Siljalta kerrotaan, että heidän työntekijöidensä mukaan myös juomavesi oli ollut koirilta lopussa Helsingin satamaan saavuttaessa.

– On tärkeää, että lemmikinomistajat huolehtivat siitä, että lemmikillä on riittävästi vettä matkan aikana, jos päättävät lemmikit ajoneuvoon jättää. On myös mahdollista pyytää lupaa matkan aikana mennä tarkistamaan se tilanne ja vaikka täyttämään sitten vedet, jos on tarpeen, sanoo Tallink Siljan viestintäasiantuntija Armi Laine STT:lle.

Laineen mukaan myös autokannella on ilmanvaihto, mutta lämpötila voi silti etenkin kesähelteillä kohota.

Kuljetusyritystä käytettiin ensimmäistä kertaa

Skeppsdal Familyn ja Eläinten suojakoti Toivo -yhdistyksen yhteiskuljetuksessa oli mukana yhteensä 32 koiraa. Suomalaistahojen mukaan kuljetuksesta huolehti liettualainen yritys, jota on käytetty laajasti eläinkuljetuksissa eri puolilla Eurooppaa. Molemmat yhdistykset kertoivat tapahtuneesta Facebookissa sunnuntaina.

Skeppsdal Family ja Toivo kertoivat käyttäneensä kyseistä liettualaisfirmaa nyt ensimmäistä kertaa.

Toivon puheenjohtaja Mari Laijola kertoi STT:lle sunnuntaina, että kuljetusyritystä suositteli moskovalainen koiratarha, jonka kanssa suomalaiset tekevät yhteistyötä.

Rescuekoiratoimijoiden mukaan Suomeen on tullut samalta moskovalaistarhalta aiemmin ainakin yksi liettualaisfirman koirakuljetus. Kesäkuisen kuljetuksen kerrottiin sujuneen ongelmitta.

Toivo ei enää aio järjestää laivakuljetuksia kesäaikaan, Laijola kirjoitti Facebookissa.

Lue myös:

    Uusimmat