Paljon puhuttu rakenneuudistus – mitä se tarkoittikaan?

Jos olet ihmetellyt mitä hallituksen budjettiriihen yhteydessä taajaan käytetty 'rakenneuudistus' tarkoittaa, et ole yksin.

Eläkeyhtiö Ilmarisen talousjohtaja Jaakko Kiander sanoo sanaparin voivan tarkoittaa lähes mitä vain.

– Rakenteelliset uudistukset voivat olla mitä vaan, koska on epäselvää, että mitä kaikkea kutsutaan sillä nimellä. Esimerkiksi tuloverotuksen muutosta voidaan pitää rakenteellisena.

Lista siitä, mitä kaikkea rakenteellinen uudistus voi olla, on pitkä: eläkeiän nosto, sote-uudistus, kuntauudistus, kotihoidon tuen leikkaaminen, opintotuen muuttaminen lainapainotteisemmaksi....

Mutta on olemassa myös lista siitä, mitä rakenneuudistus ei ainakaan ole: esimerkiksi homekoulujen korjausrahaa tai taloyhtiöiden korjauksiin kaavailtu rakennusalan elvytysrahaa se ei ole.

– Taloyhtiöiden korjauslisä on luultavasti väliaikainen muutos, samoin kuin jos lisättäisiin asuntorakentamisen tukea väliaikaisesti. Ne ovat määräaikaisia elvytystoimia, selventää Kiander.

Eläkeiän nosto hidas mutta merkittävä toimi

Ja vielä rautalangasta: rakenneuudistus on pitkän aikavälin muutos esimerkiksi yhteiskunnan tuki- ja palvelurakenteissa ja uudistus tapahtuu h-i-t-a-a-s-t-i.

Juuri hitaan muutostahdin takia Kiander uskookin tiettyjen poliittisesti arkojen rakenneuudistusten, kuten eläkeiän noston, menevän läpi.

– Eläkeiän nosto on pitkällä aikavälillä merkittävä toimi, mutta se on melko hidasvaikutteinen. Kun eläkeikää tullaan todennäköisesti nostamaan, tulee muutos voimaan kohtuullisen pitkän ajan kuluttua, sanoo Ilmarisen Kiander.

Hän pitää mahdollisena, että eläkeiän nostoa vastustanut SDP suopuu uudistukselle.

– Eläkeikää ei ehditä tämän hallituksen aikana nostaa, eli tosiasiallinen ratkaisu menee vuoden 2015 jälkeen. Luulen että SDP:kin pystyy sen kanssa elämään, sanoo Kiander.

Kiander: Sote- ja kuntauudistus olisivat onnistuessaan tehokkaita

Kiander pitää tehokkaina rakenteellisina uudistuksina sote- ja kuntauudistusta.

– Kunta- ja sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on tehokas, jos se onnistuisi toivotulla tavalla. Sillä saataisiin kymmenen vuoden aikana merkittäviä säästöjä aikaan.

Kianderin mukaan työvoiman tarjonnan kasvattaminen olisi myös tehokas tapa muuttaa rakenteita.

– Mutta meillä on suhteellisen korkea työvoiman tarjonta, joten työvoiman lisääminen ei ole helppoa.

Lue myös:

    Uusimmat