Paljastus: Mika Häkkisestä lyötiin kyseenalaisesti vetoa – hirveä episodi pani touhulle stopin

Tunteikkaat sanat yli 20 vuoden takaa – Mika Häkkinen toteutti äitinsä toiveen hyvin nopeasti 1:43
Video: Tunteikkaat sanat 1990-luvulta – Mika Häkkinen toteutti äitinsä toiveen hyvin nopeasti.

Sveitsiläisen Blick-lehden konkaritoimittaja Roger Benoit paljastaa, että Mika Häkkisestä lyötiin aikoinaan F1-varikoilla tylyä vetoa.

– Meillä oli tapana veikata, millä kierroksella McLaren-kuljettaja Mika Häkkinen keskeyttäisi. Hän koki sitten kuitenkin Adelaidessa vuonna 1995 vakavan onnettomuuden, jonka yhteydessä Formula 1 -lääkäri Sid Watkins pelasti hänen henkensä trakeostomialla (reikä henkitorveen hapen kulkemiseksi). Oli selvää, että tarvitsemme uuden varikkovedon, Blickin pitkäaikainen formulatoimittaja Benoit kertoi lehden haastattelussa.

Häkkinen iskeytyi aika-ajojen aikana tapahtuneessa onnettomuudessa noin 200 kilometrin tuntinopeudella betoniaitaan. Suomalainen koki vakavia niskavammoja ja kallonmurtuman sekä vajosi koomaan. Ilman lääkäri Watkinsin päteviä toimia Häkkinen olisi menehtynyt.

Arveluttavaan Häkkis-vedonlyöntiin varikoilla olivat omiaan yllyttämään suomalaisen lukuisat keskeytykset. Enemmistö Häkkisen vuosina 1993–95 ajamista kilpailuista päättyi keskeytykseen sen sijaan että hän olisi päässyt McLarenilla maaliin.

Ecclestone esitteli voittorahojaan, Todtilta merkillisiä vetoja

Benoit'n mukaan Häkkis-onnettomuuden jälkeen alettiinkin lyödä vetoa Michael Schumacherin tuloksesta. Aluksi kymmenellä Saksan markalla, myöhemmin kymmenellä eurolla.

Legendaariseksi luonnehdittuun vedonlyöntiin osallistui toimittajan mukaan vaikutusvaltaisia formulapamppuja, kuten F1-moguli Bernie Ecclestone, Flavio Briatore ja Jean Todt, ja ringissä oli myös "monia muita".

– Ecclestone löi aina kolme tai neljä eri vetoa kasvattaakseen voittomahdollisuuksiaan. Kerran hän voitti 3 500 dollaria Argentiinassa. Hän tuli sitten lehdistöhuoneeseen rahojen kanssa, istui pöydän ääreen ja laski ne iloisena mediaväen edessä. 

Benoit hämmästeli Ferrarin johdossa olleen Jean Todtin vetoja.

– Ferrarin tallipomona hän oli "Schumin" pomo, mutta hän asetti hänet aina (vedonlyönneissä) toiselle sijalle.

– Hän perusteli sen kerran minulle: "Jos Schumi tulee toiseksi, saan jotain, ja jos hän voittaa, olen onnellinen joka tapauksessa." Muutaman vuoden kuluttua hän tuli kuitenkin uudelleen luokseni ja sanoi, ettei voi tehdä sitä enää. Italian media sai asian selville ja otsikoi: "Todt lyö aina vetoa Schumia vastaan".

Schumacher voitti urallaan kaikkiaan seitsemän maailmanmestaruutta, Häkkinen kaksi.

Lue myös:

    Uusimmat