Mainos

Paleletko aina lentokoneessa? Tässä syy!

Lämpimästä lentomatkustamosta unelmoiville ei ole hyviä uutisia luvassa, sillä matala lämpötila on amerikkalaistutkimuksen mukaan perusteltua.

Vaikka määränpäänä olisi etelän lomakohde, saattaa lentokoneessa käytettävää asustusta joutua miettimään kerran jos toisenkin. Sandaaleissa ja shortseissa voi monesti alkaa koneen noustessa paleltaa.

Lämpötilaa ei saa korkeammalle, vaikka henkilökunnalta sitä pyytäisi, sillä viileydelle on olemassa turvallisuussyy. Erilaisia teknisiä standardeja kehittelevän, voittoa tavoittelemattoman ASTM International -järjestön yhdeksän vuotta sitten julkaiseman tutkimuksen perusteella lämmin ilma matkustamossa voi lisätä pyörtymisen todennäköisyyttä kesken lennon.

Ilmiön taustalla on hypoksia eli hapenpuute, joka uhkaa lentomatkustajia siksi, että yläilmoissa on vähemmän happea. Happivajeen takia aivoissa kiertää tavallista vähemmän verta, mikä voi aiheuttaa pahoinvointia ja huimauksen oireita. Jos lentokoneessa on korkeampi lämpötila, oireet pahenevat entisestään. 

Keho myös kuivuu lentokoneessa normaalia nopeammin, mitä lämmön lisääminen pahentaisi. Viileä ilma on siis paikallaan nestehukankin estämiseksi. 

Onneksi lentohenkilökunnalta saa usein matkan ajaksi vilttejä. Lämpötilaa ei voi itse säätää lukuun ottamatta penkin yläpuolelta löytyvää ilmastointisuutinta. Oma ilmastointi kannattaa kylmyydestä huolimatta kuitenkin pitää päällä, sillä se voi estää bakteerien leviämistä.

***

Miltä lentokoneruoan alkulähteillä näyttää?


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.