Aluevaalit

Näin äänet jakautuvat - tästä pääset aluevaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

"Pakko vain äänestää ja toivoa parasta" – historialliset aluevaalit herättävät paljon kysymyksiä ja epäilyjä

MTV Uutiset kävi aistimassa vaalihumua Espoossa 5:50
Näin äänestäjät Espoon Tapiolassa kertovat valitsevansa ehdokkaansa.

Historian ensimmäiset aluevaalit järjestetään huomenna sunnuntaina. MTV Uutiset Live kävi Espoon Tapiolassa seuraamassa kampanjoinnin loppukiriä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Aluevaaleissa valitaan aluevaltuustot hyvinvointialueille. Valitut päättävät hyvinvointialueiden lähipalveluiden järjestämisestä eli esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollosta ja pelastustoimesta.

Kokoomuksen ehdokkaana olevan Emma-Stiina Vehmasen mukaan etenkään nuoret eivät ole täysin perillä, mistä vaaleista on kyse.

– Jos ei itse käytä julkisia terveyspalveluita, tähän ei ole tullut ihan niin hyvin perehdyttyä, Vehmanen arvioi.

"On tärkeää äänestää"

Äänestämisen vaalipäivälle jättänyt Johan Hedström myöntää, ettei hänkään ihan täysin ole selvillä, mistä asioista aluevaltuutetut päättävät.

– En itse asiassa tiedä, mistä asiasta he päättävät, mutta uskon, että on tärkeää äänestää ja valtuustoissa tehdään tärkeitä päätöksiä, lääkärinä työskentelevä Hedström toteaa.

"Paljon on epätietoisuutta"

Hedström ei ole täysin vakuuttunut aluevaltuuston tarpeellisuudesta.

– En usko, että perusterveydenhuollon ongelmat parantuvat pelkällä organisaatiouudistuksella. Pakko vain äänestää ja toivoa parasta.

Ensimmäistä kertaa ehdokkaana olevan vihreiden ehdokkaan Outi Liuskan mukaan moni äänestäjä jakaa Hedströmin epäilevän asenteen.

– Paljon on ollut epätietoisuutta, mistä ylipäänsä äänestetään ja mikä muuttuu vai muuttuuko mikään. Aika skeptisesti ihmiset ovat suhtautuneet, että onko tässä mitään järkeä, hän kertoo.  

Katso ylläolevalta videolta, miten äänestäjät kertovat valitsevansa ehdokkaansa ja mitä mieltä ehdokkaat ovat aluevaaleista.

Lue myös:

    Uusimmat